Учени изследват дали почвите на Марс и Луната са подходящи за земеделие

Ново проучване цели да докаже, че почвите на Марс и Луната са подходящи за отглеждане на земеделски култури, пише TechTimes, цитиран от "Фокус".

В експеримента са използвани симуланти на почвите на двете космически тела, като резултатите са изненадващи. “Общата надземна биомаса, произведена върху марсианска почва, не се различаваше значително от тази върху нормална почвена смес, служила като контролна група,” казва д-р Вигер Вамелинк от Университета във Вагенинген, Нидерландия.

Главната цел на експеримента е да се поставят основите за отглеждане на растения на Луната и Марс за първите хора, които ще бъдат изпратени да се заселят там.

Първият опит е проведен през април 2015 година, като изследователите са добили реколта от общо десет различни култури - грах, домати, репички, лук, праз, киноа, спанак, кресон, ръж и рукола.

Симулантът на марсианска почва се добива от вулкан в Хавай, а на лунната почва - от пустиня в региона на Аризона. Растенията са отглеждани в стъклена оранжерия с контролирани температура, светлина и влажност при земна атмосфера.

Учените предполагат, че първите земеделски опити, които предстои да бъдат проведени на Марс, ще са в защитени от радиация и вредните космически въздействия помещения.

Вторият подобен експеримент е извършен през октомври, но при подобрени условия. Оказало се е, че ако марсианската почва бъде правилно обработена и напоявана, тя има сериозен потенциал.

Лунната почва се е оказала с 50 процента по-ниско производителна в съпоставка с марсианската и земната.

За момента консумацията на продукция от тези растения не е безопасна, тъй като почвите съдържат тежки метали като живак, олово, арсеник и голямо количество желязо. Учените са стартирали онлайн кампания за финансиране на трети експеримент, който ще се фокусира върху безопасността на храната.

Неговият старт се очаква идния април, като изследователите ще включат картофи и бобови култури.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука