Рибари сe вдигат на национален протест срещу бракониерите

Доброволци ще дебнат нарушители по язовирите

Национален протест срещу безобразията на бракониерите по водоемите ще се проведе на язовир Копринка край Казанлък на 13 март. Това обявиха инициаторите от Централна рибно-опазваща организация, в която членуват вече близо 1300 души и вече многократно са помагали за залавянето на бракониери.

"Каним всички наши членове, съмишленици, любители риболовци и всеки, който желае да застане зад нашата кауза", обяви председателят на неправителствената организация Стефан Тодоров. Според него протеста засега ще бъде символичен, но са категорични, че не е политически, а е насочен срещу безконтролното бракониерство, липсата на достатъчни строги действия от държавните институции срещу нарушителите и нефункциониращата структура на Агенцията за рибарство и аквакултури "ИАРА". "В старозагорска област например имат само трима души, заедно с началника и физически не могаг да се справят с нарушителите", казаха рибарите.

Затова и вече са организирали акции по охрана на най-големите язовири в района Жребчево и Копринка. В края на февруари след сигнална техни членове от Копринка бяха извадени две хрилни мрежи с обща дължина около 200 метра, пълни с близо 100 кг риба.

"Време е да се обединим и да кажем стоп на бракониерството", категоричен е Стефан Тодоров. Той смята, че ако до месец държавните органи не вземат мерки протестът им ще стане ефективен.

От организацията предложили и да съдействат на инспекторите на ИАРА, а техни активисти да дежурят по водоемите за нарушители. Били готови дори да окажат помощ с лодки, хора и превоз на служителите на агенцията.

"Така вече не може рибата масово се унищожава и лови точно когато действа забраната за лов, хващат я когато си хвърля хайвера. Тонове се изнасят, а магазините в Казанлък са пълни с такава риба. Идеята ни е да организараме самите рибари да се борят с бракониерите", обясняват членовете на новосъздадената организация. Те ще организират и акции по почистването на замърсените водоеми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини