10 шокиращи варианта за край на Втората световна война

Решенията, които се взимат по време на война са от изключително значение. Всяко действие и противодействие може да се отрази на цялото развитие на историята. Представяме ви 10 шокиращи различни сценарии за край на най-мащабният конфликт в човешката история – Втората световна война, разработени в сайта warhistoryonline.com.

1. Японците не бомбардират „Пърл Харбър“

САЩ влизат във войната след като японската имперска авиация атакува Пърл Харбър в Хавай, за да си осигури находищата от суров петрол в Азия.

Ако атаката не се е била случила, американците все пак е можело да се включат във Войната, но процесът е щял да отнеме значително повече време. От тази гледна точка Съюзниците са щели да получават помощ само във формата на материали и провизии, което би довело до невъзможността да се превземат стратегическите брегове на Северна Африка. За Съюзниците е щяло да бъде и изключително трудно да спрат похода на Вермахта на Западния фронт.

Военните историци предполагат, че Сталин все пак е щял да предприеме атака срещу Нацистка Германия и да установи съветско влияние далеч по на запад от Полша.

2. Германия нахлува във Великобритания, вместо в СССР

Мечтата на Фюрера е била да нахлуе в Съветския съюз и така да превземе Изтока. Неговото самочувствие е било подсилено от факта, че Франция е превзета почти без усилие. Неговите генерали разработват план за превземането на Великобритания, наречен „Морски лъв“. Ако той е сработил, то атаката на Вермахта срещу СССР е щяла да бъде отложена, заради предполагаемото засилено производство на бойни кораби. При този сценарий британската кралска фамилия е щяла да напусне страната, най-вероятно в посока Канада или Австралия – доминиони на Британската империя.

Операция „Морски лъв“ не влиза в ход, тъй като Британската кралска авиация успява да отблъсне „Луфтвафе“ и кара Хитлер да погледне на Изток към „Голямата мечка“.

3. Германците превземат Москва през 1941 година

Ако германската армия беше окупирала успешно Москва и съответно СССР, то германците са щели да сложат ръка на огромното количество природни ресурси. Така Третият Райх лесно е можел да се превърне в най-мощната империя.

Този сценарий потенциално е можел да доведе до хуманитарна катастрофа, тъй като нацисткият режим е бил решен да прочисти „не арийското население“ в окупираните страни.

4. Непобедим СССР

Всъщност съветските войници не само изтласкват германците от собствената си територия, но контраатаката им стига до самия Берлин. Според историците Сталин не е криел амбициите си да постави под контрол по-голяма територия в Европа от отредената му. По това време Червената армия се състои от 12 милиона, докато останалите Съюзници имат само 4 милиона войници. Американците все още разработват атомната си бомба, факт, който е щял да даде достатъчно време на руснаците да завземат и сринатата до основи Франция.

5. Съюзническа офанзива от Юг, Съветска от Изток

Добре документирано е, че Чърчил не е искал повторение на сценария от Първата световна война на Западния фронт. Все пак решителния десант е бил извършен именно там, заради силното влияние на американците във Войната. Десантът е осъществен и с благоволението на Сталин, който не е искал западни войски да присъстват в Централна и Източна Европа, на прага на СССР.

Ако офанзивата на Съюзниците се е била провела от Юг, то е трябвало театърът на бойните действия да е в Италия и на Балканите.

6. Постоянен мир между Германия и СССР

Такъв щеше да е реалност, ако Хитлер не беше тръгнал към Москва. Ако германци и руснаци бяха запазили мира помежду си, нищо чудно нацистите да бяха завладели Великобритания.

Като цяло обаче, природните ресурси на Русия и Украйна са били твърде голям дразнител за Хитлер и амбициите му да превземе Европа. Сталин също така най-вероятно щеше да се почувства застрашен от огромните териториални придобивки на германците „на прага“ на страната му и да прекрати мира.

7. Успешен атентат срещу Хитлер

Известната „Операция Валкирия“ е неуспешен опит за покушение на Хитлер. Според историците, дори да е имало втори успешен такъв, много малко вероятно е било нацистката партия да се разпадне. Логично развитие щеше да бъде поемането на властта отстрана на Гьоринг или Химлер.

8. Германска ядрена атака

Има много исторически доказателства, че нацистите са били в напреднала фаза в разработването на ядрено оръжие. Те също така са били пред Съюзниците в създаването на балистични ракети.

9. Инвазия в Япония, но без атомните бомби

Американците са били създали план за сухопътна атака на Япония, наречен „Downfall”. Японците са я очаквали и затова са подсигурили южните си граници, което кара US генералите да се откажат, за да се избегнат огромен брой жертви от тяхна страна. Именно заради това Труман дава ход на атомните атаки.

10. Трета световна война

След победата срещу общия враг – Нацистка Германия се е очаквало напрежението между СССР и бившите им Западни съюзници да прерасне в трети глобален конфликт. Руснаците не преминават отвъд Берлин, което кара президента Айзенхауер да избегне конфликт със Cъветите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл