Модерни лаборатории за 100 000 лв откриха в гимназия в Търново

Две нови лаборатории по микропроцесорна техника и компютърна техника и технологии заработиха в Професионалната гимназия по електроника „А.С. Попов” във Велико Търново. Кабинетите са оборудвани със съвременна техника по проект на стойност 100 000 лв., финансиран от републиканския бюджет и съфинансиран от две великотърновски фирми, развиващи дейност в същия бранш.

„Бизнесът е отворен за финансиране на професионалното образование, ако бъде търсен. Той има нужда от кадри, които да се реализират във фирмите. Ние правим първата стъпка, с която реалните условия на бизнеса влизат в учебна среда”, заяви директорката на училището Нели Николова.

Тя информира, че по друг проект, спечелен от ПГЕ „А.С. Попов” през периода 3-25 април в провинция Бранденбург в Германия ще стажуват 20 дванайсетокласника. Проектът е по програма Еразъм и е на стойност 56 000 лв. Идната година по ОП „Региони в растеж” Гимназията ще получи 1,7 млн.лв., които ще бъдат похарчени не само за строително-ремонтни дейности, но и за създаването на нови работилници, класни стаи и лаборатории.

Гимназистите споделиха, че се радват на придобивките в школото. Те заявиха, че до сега, поради остарялата техника не са имали възможност да диагностицират проблеми, напр. при смарт-устройствата. Сега вече те разполагат и нова операционна система.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони