На 15 декември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за неделя, 15.12.2019

Да откъснем водните лилии на паметта

Приказна Коледа в Германия

Подплашен кон преобърна каруца в Благоевград, мъж е ранен

Красавица от Ямайка спечели титлата „Мис Свят“ 2019 (СНИМКИ и ВИДЕО)

МВР прави кризисни центрове по границата с Турция

Автомобил блъсна жена, пресичала неправилно в Асеновград

Чавушоглу: Турция ще отговори, ако САЩ й наложат санкции

Борис Джонсън планира промени в конституцията и в избирателното право

Убиецът на Самоковеца – свободен окончателно Ервин Веркер твърди, че българин е стрелял по контрабандния бос

Вицепрезидентът: Трябва да сме непримирими към ксенофобията и езика на омразата

И личният живот на актьорите в „Завинаги” е като в сапунка Докато се снима поредицата, Йозджан Дениз се ожени и разведе, а Аслъ Енвер изживя бурна любов с Мурат Боз

Жена се самоуби при скок от скала, а мъж загина от взрив на газова бутилка в Благоевградско

Ако няма усложнения при лечението на блъснатото в София момиче, то ще е на крака до месец

Календар от 1964 год. оцелял в 100 процента обезлюдена паланка

Малко от къщите в кюстендилското с. Горно Уйно са обитаеми.

Само стенен календар от 1964 год., закован със здрави соцгабарки в една от стаите, оцелял в 100-процента обезлюдената преди десетилетия махала Здравковци в кюстендилското с.Горно Уйно, установил бившият миньор Васил Пашов /58г/, разказа той.

Още при колективизацията през 50-те години започнало изселването от паланката, дотам не стигнала и електрификацията и местните тръгнали към градовете. Десетките къщи в махалата рухнали, след като в тях не живеел никой от десетилетия. Наскоро Пашов и негов роднина започнали да чистят каптаж за водовопровод към съседна махала. От любопитство мъжът, работил дълги години по гурбет в Чехия, решил да мине по порутените дворове в Здравковска махала. „Работил съм по заобите из минните галерии, под земята обаче ми беше по-лесно да се придвижвам отколкото през тия порутеин къщи и съборени от снеговете и дъжда огради .Накрая попаднах на този календар. Истинска находка. Едва извадих с телсата габарките ад го свеля. Поизбелял е, но си личат датите, имената на дните и пр. И на български и на руски са изписани месеците и дните. Прибрах го – това е реликва“, вълнува се от находката кюстендилецът.

В една от махалите на Горно Уйно къща купил и обзавел и бившият ректор на Софийския университет проф. Иван Илчев. Пътят до нея минавал през трудни дерета и ровини – минава се само с високпроходим овтомобил. На два-три пъти обирали порфесорската селска къща, видният ни историк спрял да ходи до имота си, коментират местни.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.