Календар от 1964 год. оцелял в 100 процента обезлюдена паланка

Малко от къщите в кюстендилското с. Горно Уйно са обитаеми.

Само стенен календар от 1964 год., закован със здрави соцгабарки в една от стаите, оцелял в 100-процента обезлюдената преди десетилетия махала Здравковци в кюстендилското с.Горно Уйно, установил бившият миньор Васил Пашов /58г/, разказа той.

Още при колективизацията през 50-те години започнало изселването от паланката, дотам не стигнала и електрификацията и местните тръгнали към градовете. Десетките къщи в махалата рухнали, след като в тях не живеел никой от десетилетия. Наскоро Пашов и негов роднина започнали да чистят каптаж за водовопровод към съседна махала. От любопитство мъжът, работил дълги години по гурбет в Чехия, решил да мине по порутените дворове в Здравковска махала. "Работил съм по заобите из минните галерии, под земята обаче ми беше по-лесно да се придвижвам отколкото през тия порутеин къщи и съборени от снеговете и дъжда огради .Накрая попаднах на този календар. Истинска находка. Едва извадих с телсата габарките ад го свеля. Поизбелял е, но си личат датите, имената на дните и пр. И на български и на руски са изписани месеците и дните. Прибрах го - това е реликва", вълнува се от находката кюстендилецът.

В една от махалите на Горно Уйно къща купил и обзавел и бившият ректор на Софийския университет проф. Иван Илчев. Пътят до нея минавал през трудни дерета и ровини - минава се само с високпроходим овтомобил. На два-три пъти обирали порфесорската селска къща, видният ни историк спрял да ходи до имота си, коментират местни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони