Бившият белгийски крал призна, че има незаконна дъщеря

Лондон улеснява с визи експерти

ДАНС по следите на коронавируса Мерки срещу заразата, идваща от Китай

Удължиха бедственото положение в Община Перник заради водната криза

Българинът доплатил 4 млрд. за лекарства Първи сме в ЕС по разходи за медикаменти

220 милиона долара за екшън комедията „Лоши момчета завинаги” Филмът се представя над очакванията

СЗО промени оценката си за коронавируса, вече го смята за високорисков

Турски хакери в мащабна кампания от името на Анкара Властите в Кипър, Гърция, Ирак и Албания на мушка

Самоубилият се пред ДАНС отвлякъл самолет през 1981 г. Емил Крумов трябвало да дава показания за „Луков марш”

За какво може да ни наложат дисциплинарно наказание

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 28 януари 2020

Борисов: Длъжни сме да не допуснем подобни трагедии като Холокоста да се случат отново

Турските домати пълни с пестициди Изследване откри 56 забранени вещества в зеленчуци

Пожарникари уловиха змия в домашно мазе в Сливен

Първа жертва на коронавирус в Пекин

Реабилитиран след десетилетия: Учени доказаха, че Гаетан Дюга не е виновен за внасянето на СПИН в САЩ

Гаетан Дюга – канадски стюард, заклеймен като виновника за внасянето на СПИН в САЩ през 80-те години на миналия век и станал известен като „пациент нула“, всъщност не е виновникът за разпространението на болестта, установиха американски учени, цитирани от АФП.

Гаетан Дюга бе посочен от журналиста Ранди Смит в негова книга като човека, който е внесъл вируса ХИВ в САЩ и го е разпространил при многобройните си пътувания в страната, припомни сп. „Сайънс“. Изследователите от университета на Тусон в Аризона, обаче, заявиха на конференция в Бостън, че няма нито биологични, нито исторически доказателства, че с пациент нула е свързан първият случай на СПИН в САЩ. Очаква се изследването им да бъде официално публикувано.

Експертът по биология Майкъл Воробей и неговият екип анализирали генома на вируса в 8 кръвни проби от американски пациенти, който е част от 9-те най-стари генома на вируса, регистрирани досега в света – през 1978-1979 г., както и генома на вируса у „пациент нула“ – през 1983 г. Но като комбинирали резултатите от биологичен, филогенетичен и исторически анализ, от екипа заключили, че вирусът е бил пренесен от Африка към Карибите, по-специално към Хаити между 1964 г. и 1970 г., вероятно преди 1967 г., преди да бъде внесен в САЩ – в Ню Йорк, между 1969 г. и 1973 г., вероятно преди 1971 г. Вирусът, чийто геном мутира при всяка дупликация, след това бил пренесен в Сан Франциско преди 1975 г.

Така след проследяването на генеаложкото дърво на вируса учените установили, че геномът му у пациент нула не е свързан с първите години на епидемията в САЩ, а е в центъра на въпросното родословно дърво, отбелязва „Сайънс“. Така те доказали, че Гаетан Дюга, починал от СПИН през 1984 г., не е внесъл вируса в САЩ.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.