Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 12.12.2019

На 12 декември 2019 да почерпят

Излиза сказание за Боян Мага Нов роман от Павлина Павлова за сина на Симеон

„Локо“ (София) покани Стойчо Стоев

Учениците от кърджалийското училище, чието стълбище пропадна, ще учат в други сгради

Сър Антъни Хопкинс: Актьорите са глупави

Джонсън печели вота, но с малка преднина

Купуваме още един правителствен самолет (обзор) От 2014 г. „Фалкон”-ът е аварирал над 20 пъти

Депутати от БСП пред “Труд”: Корнелия Нинова не владее групата си При избора на Сотир Цацаров червената група се разцепи наполовина

Турция заплаши да изгони американските войници от базата „Инджирлик”

Манолова открива временна приемна във Видин

Свършват мъките с данъчните декларации

Дължими налози за служебен аванс за шефа

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 12 декември 2019

„Германският пациент” от Михаил Вешим Ще спаси ли българската пукница Хер Бекер

Камен Михов – удобният

Прокурорът е твърдо устремен към шефския пост в бъдещата антикорупционна агенция.

„Във всяко министерство – прокурор”. Тази авангардна идея на прокурор Камен Михов, макар и с няколкогодишна давност, е на път да се реализира. Ракетата носител на амбициозния благоевградски обвинител се оказва бъдещата антикорупционна агенция, на която се възлагат меганадежди за борба с корупцията.

Камен Михов е готов безкористно да остави настоящата си длъжност на шеф в българската секция на Евроджъст, за да се впусне в дебрите на родните антикорупционни борби. 50-годишният прокурор започва кариерата си в районната прокуратура в Благоевград, откъдето е изстрелян в Апелативната прокуратура, прескачайки две нива в кариерата си. Качествата му са забелязани от тогавашния ръководител на Апелативната прокуратура Иван Петров, понастоящем адвокат. Протежето на Петров бързо изпреварва благодетеля си, който е уволнен от държавното обвинение, заради корупция. Слуховете гласят, че Иван Петров е взимал пари, за да лансира прокурори на по-високи постове, но тези данни не стигат за наказателно производство. Контрабандистите в Благоевградско се отнасят с уважение към покровителя и протежето му.

Камен Михов бързо оглавява казионната Асоциация на прокурорите, става ръководител на Международния отдел на Върховната касационна прокуратура, после оглавява Върховната административна прокуратура. Междувременно завършва магистратури във френските градове Страсбург и Нанси. Значителните международни контакти и безпогрешният му нюх към силните на деня му печелят славата на човек, който обещава да реши проблемите. Без никога да ги решава докрай, създава впечатление за деен и компетентен човек, който знае добрите решения за правилния отговор.

Иска оставката на магистрати заради връзки с Красьо Черния, но обича да дава пример, че в Германия на прокурорите им е забранено да се занимават с търговска дейност, но имат право да притежават дялове или акции от търговски дружества.

Като председател на Асоциацията на прокурорите Камен Михов критикува Никола Филчев след края на мандата му като главен прокурор. Бързо се представя като един от най-приближените до Борис Велчев благодарение на протекцията на Георги Първанов. Велчев и Михов не излизат извън рамките на добрия тон въпреки взаимната си неприязън. Михов прави остри декларации от името на Асоциацията на прокурорите и се опитва да промени имиджа на организацията, като я направи проактивна. Създава й и международна репутация с множество проекти, повечето от които продължават и до днес като традиция. Единственото му недоволство е, че не получава пост, равен на възможностите му.

Неговият размах получава шанс с идването на Сотир Цацаров. Тогава Камен Михов става заместник главен прокурор и оглавява Върховната административна прокуратура. Едно от най-запомнящите се представяния е битката в енергетиката. Макар да не довежда тази инициатива докрай, за нея се говори дълго.

През 2014 г. става национален представител на България в Евроджъст с правителствено решение. Спокойната синекура в холандския град обаче не е по вкуса на упорития прокурор. Той използва времето, за да се ориентира за обещаващи в кариерно отношение международни магистрати.

По този начин Михов успява да поднови и редовно да поддържа контакта си с Меглена Кунева. Той е твърдо устремен към шефския пост в бъдещата Антикорупционна агенция. Говори се, че е намерил и път към одобрението на Радан Кънев. Безпогрешният му нюх не му изневерява и този път и е твърде вероятно Михов да се превърне в кандидатурата, която ще консолидира разпокъсания напоследък Реформаторски блок.

Дали Камен Михов ще се окаже удобният кандидат, е въпрос на време да разберем всички.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.