БСП-Пловдив иска разследване за бутнатия тютюнев склад, а ДСБ - оставки

Групата общинските съветници на БСП в Пловдив излезе с официална декларация, с която се осъжда разрушаването на бившия тютюнев склад "Ориент табако" на ул."Одрин" 8.

"Настояваме за пълно разследване на случая, с бързо и прозрачно изясняване на фактите, както и на отговорността на Кмета и неговия екип, за да се стигне дотук. Заявяваме, че виновните длъжностни лица трябва да понесат вината си със цялата строгост на закона.

Декларираме, че ще следим за изпълнението на законовото изискване за възстановяване на сградата. Посегателствата върху паметници на културата по всички точки на цивилизования свят се определя като варварство. В 21-ви век древен Пловдив, бъдеща европейска столица на културата, преживя кошмара на брутален архитектурен вандализъм.

Пловдивчани бяха потресени от тези действия и ги сравниха с погромите, които Ислямска държава извърши спрямо архитектурните и археологическите ценности в завладени от тях територии", декларират от левицата под тепетата.

Според старейшините от БСП-Пловдив бутането е замислено отдавна, а в осъществяването му прозират корпоративни и лични интереси. "Сянката на това престъпно деяние падна и върху Община Пловдив. Действията на администрацията в последните дни дадоха повод за размисъл. Без значение, дали става въпрос за корупционна схема или явен непрофесионализъм, пловдивчани очакват виновните лица да бъдат наказани.

Престъпното нехайство и несъобразяването със сгради от културната и историческа тъкан на Пловдив станаха начин на действие на общинската администрация", категорични са "червените". Те дават и конкретни примери за унищожаване на автентичния облик на Пловдив като алуминиевия билетен център на Античния театър и металните навеси пред Централна жп гара, която също е паметник на културата.

Лидерът на ДСБ-Пловдив Пепа Деведжиева пък поиска оставката на главния архитект на Пловдив Румен Русев с аргумента, че именно той е разрешил събарянето на уникалния тютюнев склад. "Поредната проява на гражданска активност ме радва, но ако партиите не решават проблеми, а просто следват гражданското недоволство, какъв е смисълът от тяхното съществуване?! Ако управляваните от политици институции години наред нехаят, а после тичат да гасят пожари, нещо не е в ред", твърди Деведжиева по адрес на коалиционните си партньори в пловдивския парламент от ГЕРБ.

Инициативен комитет от граждани настояват за свикване на извънредна сесия на Общинския съвет на 17 март от 16 часа с дневен ред от една точка - унищожаване на сграда от културното наследство, анализ на причинно-следствените връзки и приемане на решение за възстановяване на полуразрушения тютюнев склад. Недоволните настояват и за поемане на отговорност. Обмисля се все още дали ще има официално искане на оставки на кмета Иван Тотев като председател на фондация "Пловдив 2019" и на главния архитект на града Румен Русев. Групата за запазване на "Тютюневия град" настоява също така и за създаване на Граждански съвет.

Кметът Иван Тотев продължава да твърди, че Община Пловдив и главният архитект Румен Русев нямат вина за събарянето на тютюневия склад на ул. "Одрин 8. Служителите са си свършили работата на база на документите, предоставени на общината. В деловодството на градската управа е постъпил сингал от пълномощника на собствениците на полуразрушения склад - адвокат Георги Илчев, в който се казва, че в сегашния си вид сградата е опасна и всеки момент може да падне.

Около склада е монтирана обезопасителна ограда, но покривът е съборен, цялата вътрешна част на сградата е изтърбушена, едната стена е почти напълно порутена, а останалите се държат на косъм и всеки момент могат сами да паднат при проливни дъждове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика