Министър Ненчев: Няма бежанци, които да са се насочили към България

"Получих информация, която ме кара да съм относително спокоен, тъй като към този момент няма бежанци , които да са се насочили към българската граница", заяви военният министър Николай Ненчев за БНТ.

Министърът увери, че военнослужещите, които ще вземат участие в охраната на границата, ще бъдат въоръжени. На определени места те няма да носят оръжие. което зависи от самите местности, но повечето ще бъдат въоръжени.

"Правим всичко възможно да следим обстоятелствата не само около българската граница, но и около бежанските центрове, за да предприемем конкретни действия, ако има промяна в средата... В момента ситуацията на границата е спокойна", увери Николай Ненчев.

"Надявам се ситуацията по границите да бъде разрешена в рамките на следващите дни. Води се активен диалог на европейско ниво, министър Бъчварова е изключително активна, външният министър също. Написах уведомителни писма до министрите на отбраната на Турция, Гърция, Сърбия, Македония. Ще предприема конкретни действия да бъда непрекъснато във връзка с тях, за да търсим общи решения. Смисълът на всички тези действия са свързани с това да бъдем активна страна, да обменяме информация и да знаем какво предстои да се случи, за да бъдем подготвени", каза министърът.

Ненчев увери, че в охраната на границата водеща роля ще изпълнява МВР, гранична полиция и и жандармерията, а българската армия ще окаже съдействие и помощ при кризисна ситуация.

"Вършим си добре работата, направихме всичко необходимо, съответните планове, разчети, предприехме конкретни мерки, направихме учения, наблюдаваме съответните райони, подготвени сме, имаме информация, ще участваме със сухопътни войски, военно военно въздушите сили, съвместното командване на силите, военно медицинска академия. Така, че сме създали много добра организация.", каза министърът.

По отношение на оградата с Гърция, той уточни, че става въпрос за леко преградно съоръжение, което в случая означава телена мрежа, която бихме използвали в случай на необходимост. На този етап преградата не е поставена, но има готовност това да се направи, ако се наложи.

Министърът не се ангажира с точни срокове за това кога ще приключи строителството на оградата с Турция, тъй като това е в юрисдикцията на областните управители, но заяви, че са преувеличени твърденията за бюджета на оградата.

На въпрос дали трябва да подкрепим Турция в исканията й към ЕС, Ненчев заяви: "Трябва да направим всичко възможно да се разберем с Турция. В Турция положението е най-сериозно. Там има 3 млн. бежанци, които също живеят при много тежки условия. Твърде вероятно е една част от тях да тръгнат към Европа, ако не получим съдействието и конкретната подкрепа от Турция, много трудно бихме могли да се справим. Затова винаги ще бъда отворен към диалог и ще настоявам за това - да намерим общи решения, да търсим съпричастност от страна на евпропейските институции, защото нито една държава не може сама да се прави с това".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини