Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 12.12.2019

На 12 декември 2019 да почерпят

Излиза сказание за Боян Мага Нов роман от Павлина Павлова за сина на Симеон

„Локо“ (София) покани Стойчо Стоев

Учениците от кърджалийското училище, чието стълбище пропадна, ще учат в други сгради

Сър Антъни Хопкинс: Актьорите са глупави

Джонсън печели вота, но с малка преднина

Купуваме още един правителствен самолет (обзор) От 2014 г. „Фалкон”-ът е аварирал над 20 пъти

Депутати от БСП пред “Труд”: Корнелия Нинова не владее групата си При избора на Сотир Цацаров червената група се разцепи наполовина

Турция заплаши да изгони американските войници от базата „Инджирлик”

Манолова открива временна приемна във Видин

Свършват мъките с данъчните декларации

Дължими налози за служебен аванс за шефа

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 12 декември 2019

„Германският пациент” от Михаил Вешим Ще спаси ли българската пукница Хер Бекер

Втора инстанция потвърди – 30 години затвор за убиеца на студентката Вероника

Снимка: Веселина Ангелова

Апелативният съд във Велико Търново излезе с решение по делото срещу убиеца на 23-годишната студентка Вероника Здравкова, което изцяло потвърди присъдата от 30 г одинизатвор, която бе постановена на първа инстанция. Казусът се гледа на 8 февруари след като рецидивистът обжалва наказанието, което му отреди Окръжният съд в старата столица. Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред Върховния касационен съд.

40-годишният Илиян Здравков преди 6 месеца бе изправен пред Темида за злодеянието, което извършил на 28 февруари миналата година, когато убил зверски студентката в района на жп гарата във Велико Търново. Палачът я нападнал и съсякъл с брадва, за да я ограби. Той умъртвил Вероника със 7 удара с хладното оръжие по главата, а вещите, които задигнал са за 401 лв.

Илиян Здравков застана на подсъдимата скамейка на 15 септември 2015 г. По негово настояване делото се гледа по съкратената процедура и така той се размина с най-тежкото наказание от доживотен затвор без право на замяна. Магистратите уважиха целия размер на поисканата кръвнина от родителите на Вероника от общо 200 000 лева.

Прокуратурата и адвокатът на почернените родители пледираха, апелативната инстанция да потвърди присъдата на Окръжния съд. „Илиян Здравков е опасен за обществото, той не би могъл да се превъзпита и затова трайно трябва да бъде изолиран“, мотивира се адвокатката на близките на Вероника-Лили Матева.

Служебният защитник на Здравков- Кирил Станчев пък пледира за по-лека присъда. „Оказаното пълно и всестранно съдействие за разкриване на обективната истина не може да се игнорира и отхвърли, защото е изключително смекчаващо вината обстоятелство. Ние не искаме минимална присъда“, изтъкна адвокат Кирил Станчев.

„Съжалявам за стореното“, каза в съдебната зала Илиян Здравков.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.