Фукушима не е безопасна даже и за роботи

Роботите, изпратени да намерят радиоактивното гориво в ядрените реактори във Фукушима, са „умрели“. Подземната „ледена стена“ около разрушения завод, която трябва да спира подпочвените води от замърсяване, все още не е завършена. Властите засега не знаят как да се справят с радиоактивната вода, събирана в танкери около изоставената площадка, предава Ройтерс.

Преди пет години едно от най-тежките земетресения в историята на островната държава предизвика цунами с 10-метрови вълни, разбили се в ядрената електроцентрала Фукушима Даачи, което пък предизвика поредица от сривове в системата на реакторите.

В следствие на инцидента близо 19 хиляди души са мъртви или безследно изчезнали, а 160 хиляди са изгубили домовете си в земетресението и цунамито.

Все още радиацията във Фукушима е толкова силна, че е доказано невъзможно да се стигне до сърцето на централата и да се намерят и преместят разливите от разтопените горивни пръчки, тежащи хиляди тонове. Пет робота, изпратени в реакторите, не са успели да се върнат.

Операторът на централата е направил частичен прогрес с премахването на разливи от една от разрушените сгради, но трябва да намери начин да се справи с разтопените пръчки и в останалите три реактора, а това е все още технически невъзможно.

„Ужасно трудно е да се влезе в ядрения реактор - казва ръководителят на извеждането от експлоатация Наохиро Масуда - Най-голямото препятствие е радиацията“.

Горивните пръчки са се разтопили и са проникнали в реакторите и никой не знае точно къде се намират разливите в момента. Тази част от централата е толкова опасна за хората, че японците са създали роботи, които могат да плуват под вода и да се справят с препятствията в повредените тунели и тръби в търсене на разливите. За всяка сграда на повредената централа е създаден отделен робот по спецификите на всяка от тях.

В момента, в който роботите се приближат до реакторите, радиацията унищожава електрическата им инсталация и ги прави абсолютно безполезни.

„Нужни са две години за да се създаде един функциониращ робот“, казва Масуда.

Компанията Tepco, притежаваща реакторите, е често критикувана за начина, по който се справя с бедствието, но сега твърдят, че ситуацията с най-лошият ядрен инцидент от този в Чернобил, Украйна, преди 30 години, се е подобрила значително. Нивата на радиацията на много места около централата в момента са толкова ниски, колкото е и в Токио.

Повече от 8 хиляди работници са там по всяко време на денонощието, казват официалните власти. Трафикът е непрекъснат, отстраняват отломките, строят резевроари за съхранение и полагат тръби.

Голяма част от работата включва изпомпването на течащите води от повредените реактори и охлаждането им. След това радиоактивната вода се изпомпва и се складира в резервоари.

„Какво да правим с близо един милион тона радиоактивна вода е едно от най-големите предизвикателства“, казва Акира Оно, мениджър на обекта. Той е „дълбоко разтревожен“, че резервоарите ще изтекат и радиоактивна вода ще попадне в океана.

Според изчисленията на Акира Оно, работата за извеждане от експлоатация е около 10% свършена, пълният процес щял да отнеме между 30 и 40 години. Но докато компанията не намери ядрените горива, няма да може окончателно да предвиди прогреса и крайната цена на проекта.

Използването на рентгенови лъчи е единственият начин, по който засега е намерена някаква информация за местонахождението им. Използваният робот е изпратил само няколко много пикселизирани снимки, преди да се счупи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят