На 10 декември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за вторник, 10.12.2019

Тихият талант, в който всички припознават Пирло

Мишел Бачелет: Глобалното затопляне може да предизвика кризи в сферата на човешките права

Трансджендър лудост в Холивуд

Кола се преобърна и падна в коритото на Старата река в Казанлък

Москва вдига ракетен купол над Арктика

Жълт код за мъгла в 13 области утре

Две деца и двама възрастни с опасност за живота

Премиерът Борисов: Винаги съм щастлив, когато има добри данни за българската икономика

България е 52-ра по човешко развитие Лидери сме на Балканите, изпреварваме и Турция

Нараства интересът към къщи край Бургас Най-скъп е кв. “Братя Миладинови”

Две деца пострадаха при челен удар в Шумен

Запечатват заведения на фирми бушони Трупат задължения за 1-4 млн. лв., но не ги плащат

Изкуствен интелект довършва 10-ата симфония на Бетховен

8 камбани с 99 мелодии огласят Дупница

Гърци искаха да ме зарибят с 24 хил. лева за електронна система за камбаните на храма „Св.Георги“, аз обаче предпочетох италианци, които го направиха за 18 хил. лева, казва архирейският наместник на Дупница отец Георги Паликарски. Снимка: Кирил Фалин

4 нови камбани към досегашните 4 монтирали на централния храм „Св.Георги“ в Дупница, похвали се архиререйският наместник на града отец Георги Паликарски.

Всичките 8 са действащи и се управляват от електронно компютърно устройство. Репертоарът им е 99 мелодии, които се подбират според канона – дали е празник или делник, за сватби и вечнавки, за кръщавания, по тъжен повод и пр. Доставчик на „услугата“ е италианска фирма. Камбаните и електрониката, която ги програмира и пуска, струват общо 18 хил. лева, осигурени от настоятелството. „Гърци искаха да ме зарибят и ми даваха оферта за 24 хил.лева, аз обаче пердпочетох дружество от Апенините“, отбеляза отецът.

Вързастни жени клисарки се катерили по 28 метра, за да удрят камбаните на храма години наред. Вече не се справяли. Имало случаи когато архереи гостуват и женициет не могат да бият камбаните още с пристагенето им, бавели се. Вързали езичетата с въжета, но се получавало разстроено биене. Сега компютърът постигал удивителна хармония и синхрон на осемте „мощности“ от камбаранирята, доволен е ерхериейският.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.