8 камбани с 99 мелодии огласят Дупница

Гърци искаха да ме зарибят с 24 хил. лева за електронна система за камбаните на храма "Св.Георги", аз обаче предпочетох италианци, които го направиха за 18 хил. лева, казва архирейският наместник на Дупница отец Георги Паликарски. Снимка: Кирил Фалин

4 нови камбани към досегашните 4 монтирали на централния храм "Св.Георги" в Дупница, похвали се архиререйският наместник на града отец Георги Паликарски.

Всичките 8 са действащи и се управляват от електронно компютърно устройство. Репертоарът им е 99 мелодии, които се подбират според канона - дали е празник или делник, за сватби и вечнавки, за кръщавания, по тъжен повод и пр. Доставчик на "услугата" е италианска фирма. Камбаните и електрониката, която ги програмира и пуска, струват общо 18 хил. лева, осигурени от настоятелството. "Гърци искаха да ме зарибят и ми даваха оферта за 24 хил.лева, аз обаче пердпочетох дружество от Апенините", отбеляза отецът.

Вързастни жени клисарки се катерили по 28 метра, за да удрят камбаните на храма години наред. Вече не се справяли. Имало случаи когато архереи гостуват и женициет не могат да бият камбаните още с пристагенето им, бавели се. Вързали езичетата с въжета, но се получавало разстроено биене. Сега компютърът постигал удивителна хармония и синхрон на осемте "мощности" от камбаранирята, доволен е ерхериейският.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони