Спасители от Европа изпомпват вода край Дунав

Три екипа спасители от Европа разгънаха мощни помпи и шлангове край река Дунав и язовир „Огоста”, за да предотвратят опасни наводнения в Северозападна България. Спешната акция обаче не бе реална, а международно учение „Защита от наводнения”, организирано от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” на МВР по проект EU Modex.

Според сценария заради глобалното затопляне реките и язовирите в Сърбия и Северозападна България са прелели и застрашават хората по градове и села. 60 експерти от Германия, Унгария, Литва, Латвия, Естония и България в продължение на три дни и нощи изпомпваха големи водни маси край Лом и пречистваха вода от река Огоста в Монтана.

„Метеорологичните условия съвпаднаха със сценария, край Дунав екипите действаха в реални условия и отводниха помпената станция край село Долни Цибър”, каза комисар Георги Гашев от ГД „ПБЗН”.

През тази година на територията на ЕС ще се проведат 11 международни учения за защита на населението при бедствия, за които са предвидени 4 млн евро. Целта е да са подобри координацията и взаимодействието на местните власти и екипите за гражданска защита на Европейската общност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини