Мачовете и спортът по телевизията днес

На 16 декември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 16.12.2019

Търг за реликви от „Междузвездни войни“ Предишен подобен аукцион събра 500 000 долара

Розовите болшевики скочиха и на Клинт Истууд Либерални журналисти искат бойкот на новия му филм

Инцидент с лифта на Сопот, сблъскаха се две седалки с хора (ВИДЕО)

Ердоган заплаши да закрие авиобазата „Инджирлик“, ако САЩ продължат със санкциите

Форумът за климата зацикли след спорове Несъгласие за пазара на въглеродни емисии

Гласуват сделката за Брекзит преди Коледа Приоритет №1 е излизане от ЕС на 31 януари

Зоран Заев: Върнахме Македония отново на картата на света

Мода и сексапил в новия клип на Есил Дюран

Никола Стърджън към Борис Джонсън: Не можете да задържите Шотландия насила

В Италия извършиха най-голямата мирновременна евакуация Причината - авиобомба от Втората световна война

Катастрофи близнаци с децата в София “Труд” представя схемите на двете произшествия по свидетелства на очевидци

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 16 декември 2019

Борисов реже привилегиите на почетните консули: Ходят с ескорт и какво ли не

По нареждане на премиера Бойко Борисов Министерството на външните работи ще предложи законови промени, с които се ограничават привилегиите на почетните консули на чужди държави у нас. Това става ясно от пълната стенограма на заседанието на кабинета.

„Ние тук можем да кажем, че на почетните консули сме дали да се движат с червени номера, да ползват облекчения и изобщо права, каквито няма никъде в Европейския съюз… Ходят с ескорт или с какво ли не.

Министерството на външните работи да направи преглед и съответно това, което не съответства на европейските практики, веднага да бъде преустановено”, разпорежда премиерът.

Почетните консули би трябвало да работят на доброволни начала, не получават нито заплати, нито издръжка от държавите, които представляват. Назначаването им минава само формално през МС и зависи изцяло от страните, които правят предложенията, пише temanews.com.

Статутът им е базиран на Виенската конвенция за дипломатическите отношения, в която има много примамливо звучащи текстове. Така например приемащата държава трябва да „взема всички необходими мерки за закрила“ на помещенията на консулството, които освен това се освобождават от данъци и такси.

Консулският архив е неприкосновен, а стоките, нужни за работата на консулството, не подлежат на митническо облагане.

Привилегиите обаче,  на практика се свеждат до две – служебна карта, издадена от  външното министерство (ако това въобще е привилегия) и  дипломатически червени табели от КАТ (които предпазват от санкциониране за  почти всякакви нарушения).

Въпреки малките привилегии в България има над 60 почетни консули.

Външният министър Даниел Митов посочва, че и други министри са поставяли въпроса за „проблеми, свързани с поведението на редица почетни консули на чужди държави, акредитирани в България”.

По неговите думи в МВнР е в действие работна група, която да предложи изменения в Наредбата относно реда за назначаване и приемане на почетни консулски длъжностни лица, Наредбата за възстановяване на ДДС и акциз на дипломатическите представителства и консулства и Наредбата за оформяне на стоки, внасяни и изнасяни от дипломатически представителства и консулства.

Би трябвало на 10 март да е било проведено събрание на междуведомствена работна група на Външно, МВР, финансовото министерство и други ведомства.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.