Първанов промотира Калфин за президент (обзор)

Лидерът на АБВ Георги Първанов промотира вицепремиера Ивайло Калфин за кандидат за президент на левицата. Според него в момента няма по-добра номинация.
„Това не значи, че Калфин ще се кандидатира за държавен глава, но би бил блестяща кандидатура“, обясни Първанов. На президентския вот през 2011 г., когато бе член на БСП, Калфин отиде на балотаж с кандидата на ГЕРБ Росен Плевнелиев. Тогава за вицепрезидент от БСП се бореше актьорът Стефан Данаилов, който се смята за много обичана фигура сред левите избиратели.

В отговор соцлидерът Михаил Миков се усмихна и каза: „Да, добре, благодаря.“
През миналата пролет в интервю за „Труд“ Първанов лансира идеята, че АБВ и БСП трябва да имат обща кандидатура за президент и вицепрезидент. Тезата се потвърди и от бившия лидер на столетницата Сергей Станишев.

Сегашното ръководство на „Позитано“ 20 обаче не подхожда с вълнение по въпроса. Според социалисти всичко ще се решава след конгреса на 7 и 8 май, когато се очаква, но не е абсолютно сигурно, Миков да бъде преизбран за лидер. Има и слух, че той може да получи подкрепата на лявото крило на БСП в битката за партията, ако издигне шефа му Янаки Стоилов за президент.

В началото на годината АБВ поиска промени в конституцията, с които да отпаднат изискванията кандидатите за президент да са родени в България, да са живели през последните 5 години в страната и избирателната активност на първия тур да е над 50%. Никоя от големите партии обаче няма намерение да инициира подобни поправки.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика