Под 450 социалисти избират новия лидер на БСП

Основните претенденти за лидер на БСП Михаил Миков, Корнелия Нинова и Илияна Йотова се срещнаха със синдикати.

По-малко от 450 гласа ще трябва да получи един от кандидатите за лидер на БСП, за да бъде избран за поста, пресметнаха от „Позитано“ 20.

Делегатите на 49-ия конгрес на левицата, който ще се събере на 7 и 8 май в НДК, за да избере ново ръководство, ще бъдат по-малко от 900. В тях освен по един представител на всеки 150 партийни членове по право влизат и червените депутати и евродепутати, както и лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев заради предишните му роли на премиер и председател на столетницата.

В неделя се събира Националният съвет на БСП, за да разпише правилата за избор на нов лидер. Очакванията са да се запази практиката, въведена след оставката на Станишев праз юли 2014 г., да се гласува в тъмни стаички.

От БСП-София ще настояват кандидатите за лидер на столетницата да минат на вътрешни изслушвания.

Макар че общинските конференции са номинирали доста кандидати за лидер на БСП, засега единственият, който официално е заявил участие в битката, е избраният с преференция депутат от Варна Красимир Янков.

Основният сблъсък обаче най-вероятно ще бъде между сегашния лидер Михаил Миков и депутатката Корнелия Нинова. В битката може да се включи и бившият зам.-председател на левицата Драгомир Стойнев. Според слуховете зам.-шефът на парламента Янаки Стоилов и евродепутатката Илияна Йотова може да си направят самоотвод.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика