Саудитска арабия: Ние сме "бастион на човешките права"

На 8 март тази година Саудитска арабия каза пред Съвета по човешките права на Обединените нации, че се „бори срещу изтезанията“ и е „защитник на човешките права“, въпреки че планира да обеси трима непълнолетни на базата на изтръгнати признания, разказва Russia Today.

Министърът на културата и информацията Бандар ал-Али коментира това в Женева в отговор на доклад на Хуан Мендез, отговарящ за докладите по изтезания в Съвета по човешките права към ООН.

Ал-Али каза, че Обединените арабски емирства са теокрация и бастион на човешките права.

„Саудитска арабия е една от първите страни, която промотира човешките права - казва той - Подобна подкрепа и отдаденост да защитаваш човешките права не е нищо друго, а дълг, наложен от ислямския шариат, от който произтича и статусът на моята държава."

Той също така защити случаите на изтезания, казвайки, че режимът се „бори“ с тази практика във всичките и „физически и морални манифестации през строго законодателство и изпълнителни мерки, които се прилагат към всички“.

Твърденията му идват след изразените опасения на организации за защита на човешките права, че скоро ще екзекутират трима непълнолетни младежи, арестувани в навечерието на протестите в страната през 2012 година. Според правозащитните организации те са измъчвани, докато не признаят престъпления пред Специализирания криминален съд на страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят