И Мими Христова се пребори за бронз на европейското първенство

Мими Христова атакува първа от българите медалите в малките финали на четвъртия ден от европейското първенство по свободна борба в латвийската столица Рига. При 58-килограмовите националката ни срещна германката Ниймеш в четвъртия си двубой за деня и я тушира за минута и 51 секунди, след като водеше с 8:0 до момента.
Така България вече има три бронза от шампионата – на Христова, Елица Янкова и Георги Вангелов. А късно снощи в малкия финал излязоха също Николай Куртев и Любен Илиев.
Преди това Христова участва в мача на деня на шампионата срещу направилата фурор 19-годишна суданка с норвежки паспорт Грасе Якоб Булен. В зрелищна битка преселилата се още през 2001-а в Европа африканка ликува срещу нашето момиче – 7:6 точки. В наситена с много инфарктни моменти схватка националката ни изоставаше с 0:4 и 2:6, но в последната минута предприе тотална офанзива и само сирената за край на двубоя спаси световната и европейска шампионка за девойки от пълен обрат в срещата.
По-рано Мими Христова се наложи по точки в равностоен сблъсък над опитната Барка (Унгария) – поведе с 4:0 и след това в нито един момент до края на схватката не изпусна контрола върху двубоя. А в репешажите към малкия финал бързо се разправи с полякинята Крол – туш за 1,44 минути.
При 69-килограмовите Виктория Бобева приключи участието си на европейското след загуба още в първия кръг от Адина Попеску (Румъния) - 0:4.

Николай Куртев и Любен Илиев изпуснаха златно пиле

Николай Куртев (70 кг) и дебютиралият в тежката категория Любен Илиев (125 кг) изпуснаха златното птиче на късмета в „Арена Рига”. И двамата имаха добър жребий, но не успяха в ключови моменти на кръстопътни схватки да наложат волята си срещу определено преодолими съперници.
При най-тежките Роберт Баран и нашият Илиев трябваше в пряк спор да определят изненадата в категорията. И за жалост, без да блести особено, отлично сложеният физически поляк се изстреля на финала. Илиев направи 3 ефектни, но в крайна сметка неефективни атаки в краката през първата част. А във втората при 1:2 и минута до края рискува обаче без успех и рухна. Впоследствие в репешажа нямаше проблеми срещу молдовеца Романов. На страната на българина бяха и залозите за успех в мача за бронза с Николаев (Беларус).
Куртев започна безпроблемно с победа по точки над гръка Трендафилидис. По-късно излезе максимално амбициран срещу фаворита Тлашадзе (Грузия). Поведе с 1:0 и заложи на дефанзивна тактика, която не сработи – 1:3. В репешажите Матикайнен (Финландия) не се яви заради контузия. Така последно препятствие за място на подиума остана направилият тук отлични борби Мойсе (Румъния), който обаче е от класата на българина.

Лалович награждава с шина на ръката
Членът на МОК и президент на Международната федерация по борба (UWW) Ненад Лалович се появи с шина на церемониите по награждаване на призьорите. Шал върху сакото на сърбина прикрива шинираната му дясна ръка. Претърпяна катастрофа в Казахстан преди 22 месеца става причина за фрактура, последвана от грешна първа помощ и 4 тежки операции в Швейцария. Лалович направи светкавична кариера като преди 3 години в период на криза пое управлението на най-древния спорт.

Резултати
58 кг Мими Христова – Барка (Унгария) 4:2, Булен (Норвегия) 6:7, Крол (Полша) победа с туш за 1,44 минути, за 3 място срещу Ниймеш (Германия) – победа с туш за 1,51 минути
69 кг Виктория Бобева – Попеску (Румъния) 0:4
70 кг Николай Куртев – Трендафилидис (Гърция) 4:2, Тлашадзе (Грузия) 1:3, Матикайнен (Финландия) победа заради отказване на съперника, за 3 място снощи срещу Мойсе (Румъния)
125 кг Любен Илиев – Баран (Полша) 1:5, Романов (Молдова) 4:0, за 3 място снощи срещу Николаев (Беларус)


На финалите
58 кг Булен (Норвегия) – Синишина (Азербайджан) 1:3
69 кг Кратиш (Израел) – Мамашук (Беларус)
70 кг Тшаладзе (Грузия) - Гаджиев (Полша)
125 кг Баран (Полша) – Петриашвили (Грузия)

Снимки Костадин Андонов

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт