Заловиха за 33 часа биячите на 93-годишната баба Дона (обзор)

Снимка: Стоян Илиев

Служителите на Областни дирекция на МВР-Пловдив разкриха и заловиха за 33 часа и 10 минути насилниците на 93-годишната баба от село Ръжево Конаре Дона Чернева, която бе пребита зверски от двама мъже в дома си през нощта на 9 март.

Сигналът за грабежа е подаден в 8.50 часа същия ден от сина на жертвата, а извършителите на престъплението били арестувани в 18 часа на 10 март. Това са 32-годишният ром Антон Митев от Дълго поле и 27-годишният му авер Георги Лазаров от Ръжево Конаре, като и двамата са криминално проявени.

Митев, който току-що бил излежал присъда от 9 години затвор за убийство на възрастен мъж, цели 2 часа душил и биел по главата и тялото баба Дона, за да разкрие къде крие пенсията си. В същото време съучастникът му претършувал цялата къща в края на селото, за да намери парите на бабата, които се оказали дори по-малко и от годините й - насилниците си тръгнали с плячка от 70-ина лева.

След като били заловени от полицията, двамата направили пълни самопризнания и дори показали кладенеца, в който изхвърлили празното портмоне на бабата след обира. Криминалистите открили и остатъци от маска и ръкавици, които Антон Митев използвал и изгорил след нападението. Срещу него и Георги Лазаров ще бъдат повдигнати обвинения за отнемане на чуждо имущество с използване на физическа сила и принуда, а Окръжна прокуратура ще внесе в събота искане в съда за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо двамата.

93-годишната Дона Чернева има кръвоизливи в областта на шията и гърдите, защото била душена и многократно удряна, но към момента няма опасност за живота й, съобщиха лекарите от Първа хирургия на Университетска болница "Свети Георги" в Пловдив, където възрастната жена е настанена. Тя ще остане под лекарско наблюдение до понеделник.

Ръжево Конаре се охранява от "Трафик СОТ" по договор на Община Калояново с пловдивската частна фирма. "Когато се налага, се обръщаме за помощ и към полицай от РУ-Хисаря, който живее в селото", обяснява кметът на Ръжево Конаре Йовка Аврейска (НФСБ). Тя се надява до месец-два на входно-изходни пътни артерии на селото да се монтират охранителни камери, обещани от кмета на Община Калояново Георги Георгиев.

Нападението над баба Дона бил първият подобен случай от 10-ина години насам в Ръжево Конаре, а бандитите дошли откъм полето, тъй като къщата и е крайна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право