Швейцарски фирми ще разкриват 5000 нови работни места в Пловдив

Снимка: Стоян Илиев

Швейцарски фирми са готови да стъпят на пловдивския икономически пазар и да разкрият поне 5000 нови работни места, стана ясно след работната среща на кмета на града под тепетата Иван Тотев и извънредния и пълномощен посланик на Конфедерация Швейцария Денис Кнобел. Става дума за поне 5-6 предприятия с различен и твърде широк спектър на производство.

"Пловдив се превърна център на икономиката в Централен Южен район благодарение на водената политика през последните 4 години. По тази причина търсим партньорство с местната власт и плануване на конкретни стъпки с частния сектор и намиране на квалифицирани кадри за бъдещите наши предприятия", заяви посланикът на Швейцария Денис Кнобел.

Именно изграждането на тесни връзки и контакти с институциите и учебните заведения за подготовка на квалифицирани кадри е основен фокус в политиката на Община Пловдив, а всички проекти, програми и усилия в тази насока намират подкрепа в лицето на кмета и местната власт, стана ясно още по време на срещата. "Пловдив е най-активният град по отношение развитието на професионалното образование. Общината подкрепя тази идея и ние всеки ден работим за изграждане на трайна връзка между бизнеса, професионалните гимназии и висшите учебни заведения. За съжаление законодателството в България все още е във фаза на подготовка на тази дуална система на образование и нейното конкретно функциониране", уточни кметът Иван Тотев и допълни, че това все пак не е пречка за обсъждане и съвместни действия в тази насока.

Дуалното образование е разпространено в немскоговорящи страни като Германия, Австрия и Швейцария. То представлява паралелно обучение на 2 места - в професионално училище и предприятие, като едновременно с теорията учащите придобиват и безценни практически умения.



Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес