Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 12.12.2019

На 12 декември 2019 да почерпят

Излиза сказание за Боян Мага Нов роман от Павлина Павлова за сина на Симеон

„Локо“ (София) покани Стойчо Стоев

Учениците от кърджалийското училище, чието стълбище пропадна, ще учат в други сгради

Сър Антъни Хопкинс: Актьорите са глупави

Джонсън печели вота, но с малка преднина

Купуваме още един правителствен самолет (обзор) От 2014 г. „Фалкон”-ът е аварирал над 20 пъти

Депутати от БСП пред “Труд”: Корнелия Нинова не владее групата си При избора на Сотир Цацаров червената група се разцепи наполовина

Турция заплаши да изгони американските войници от базата „Инджирлик”

Манолова открива временна приемна във Видин

Свършват мъките с данъчните декларации

Дължими налози за служебен аванс за шефа

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 12 декември 2019

„Германският пациент” от Михаил Вешим Ще спаси ли българската пукница Хер Бекер

Швейцарски фирми ще разкриват 5000 нови работни места в Пловдив

Снимка: Стоян Илиев

Швейцарски фирми са готови да стъпят на пловдивския икономически пазар и да разкрият поне 5000 нови работни места, стана ясно след работната среща на кмета на града под тепетата Иван Тотев и извънредния и пълномощен посланик на Конфедерация Швейцария Денис Кнобел. Става дума за поне 5-6 предприятия с различен и твърде широк спектър на производство.

„Пловдив се превърна център на икономиката в Централен Южен район благодарение на водената политика през последните 4 години. По тази причина търсим партньорство с местната власт и плануване на конкретни стъпки с частния сектор и намиране на квалифицирани кадри за бъдещите наши предприятия“, заяви посланикът на Швейцария Денис Кнобел.

Именно изграждането на тесни връзки и контакти с институциите и учебните заведения за подготовка на квалифицирани кадри е основен фокус в политиката на Община Пловдив, а всички проекти, програми и усилия в тази насока намират подкрепа в лицето на кмета и местната власт, стана ясно още по време на срещата. „Пловдив е най-активният град по отношение развитието на професионалното образование. Общината подкрепя тази идея и ние всеки ден работим за изграждане на трайна връзка между бизнеса, професионалните гимназии и висшите учебни заведения. За съжаление законодателството в България все още е във фаза на подготовка на тази дуална система на образование и нейното конкретно функциониране“, уточни кметът Иван Тотев и допълни, че това все пак не е пречка за обсъждане и съвместни действия в тази насока.

Дуалното образование е разпространено в немскоговорящи страни като Германия, Австрия и Швейцария. То представлява паралелно обучение на 2 места – в професионално училище и предприятие, като едновременно с теорията учащите придобиват и безценни практически умения.


error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.