Лукарски: Няма напрежение в бизнеса след спрените от Борисов обществени поръчки

„Няма напрежение сред бизнеса след спрените обществени поръчки“, увери министърът на икономиката Божидар Лукарски. Така той коментира пред бТВ спирането на обществените поръчки на стойност близо 2 милиарда лева от премиера Борисов.

„Това не е шега работа, наистина. Действието на премиера е нормално на фона на това, че общественото мнение е фокусирано и има някакви съмнения за нарушен обществен интерес или непрозрачни процедури, както и на фона на новия Закон за обществените поръчки, който е доста по-добър и прозрачен от стария. Сигурен съм, че това спиране няма да забави изпълнението им и няма да наруши бизнес климата в България, както някои хора казват”, каза Лукарски.

По думите му, със сигурност обществените поръчки ще бъдат проведени доста по-прозрачно и критериите ще бъдат по-ясни. Министър Лукарски допълни, че поне два три пъти седмично се среща с представители на бизнеса и няма усещането, че спрените поръчки създават напрежение в бизнес средите.

„Нямам такова усещане. Малко се преекспонират нещата. Сигурно хората в дружествата, които са потенциални изпълнители по тези обществени поръчки не са много доволни, но в крайна сметка една нова, прозрачна процедура, със сигурност ще отговори на всички очаквания и ще бъде най-справедлива за всички” заяви той.

По отношение на проверките на Комисията за защита на конкуренцията за картел на горивата у нас, Лукарски заяви: „Аз не мога да кажа колко ще е трудно да се докаже картела при горивата. Това е задача на КЗК и е тежка задача. Дано новата Комисия да се конструира по-бързо и да реши по-бързо този казус. Има основателни съмнения, че такъв картел съществува”, заяви министър Лукарски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес