Първата етно рок група “Етнотикс” пред “Труд”: Музиката ни е мост от древния фолклор към бъдещето

“Етнотикс” е първата по рода си етно рок група в България. Те са млади хора, решили да запазят българския фолклор, но да го поднесат с ново, модерно звучене. Групата е съставена от четири млади и талантливи момичета с гъдулки, соло китарист, перкусионист и певица. Те са единствената формация с женски квартет на гъдулки. “Етнотикс” са млади, красиви и различни от всичко виждано досега. Нестандартна, темпераментна и мелодична, музиката им е от младите за младите. Седемте музиканти ни превеждат с лекота “от минало към бъдеще”, държейки се здраво за българския фолклор, протягайки се към бъдещето смело и с въображение. Участвали са в съвместни концерти с други групи, а първият им самостоятелен концерт ще е на 7 април в SOFIA LIVE CLUB от 20 ч.

- Вие сте млада група, разкажете ни малко повече за вас и музиката ви?

- Ние сме “Етнотикс”, или по ред на гъдулките сме Деница Христова (първа гъдулка), Десислава Тодорова (втора гъдулка), Деница Дончева (трета гъдулка), Латина Буневска (алтова гъдулка), Любомира Павлова (вокал), Калоян Павлов (перкусий), Александър Кирилов (соло китара). С всички тези инструменти ние правим музика на фолклорна основа в етно стил, че дори и етно рок, но определено българската фолклорна тематика стои и е в основата на това, което правим.

Калоян: В днешно време е много трудно да създадеш млада група, а още повече тя да е оригинална и различна. Ето защо заложихме на квартет гъдулки, като нещо съвсем различно и нетипично за съвременна музикална група. Имаме и прекрасна вокалистка, перкусионист (аз) и соло китарист. Разбира се, провокирани и от световните тенденции в поп и рок музиката, смесвайки стиловете, се получиха едни много интересни и оригинални според нас музикални пиеси.

- Как избрахте името на групата? Защо “Етнотикс”?

Калоян: Много искахме да си изберем хубаво, звучно и смислено име и смятаме, че ни се получи. Името ни е съчетание от “етно” и “ноти”, просто игра на думи, а за благозвучност, решихме да бъде “Етнотикс”. Определено си го харесваме, а и смятам, че и ни отива.

- Казвате, че сте първата по рода си група. Какво ви различава от другите формации с подобно звучене?

Деница Христова: Да, наистина ние сме първата етно рок група, в чиято основа звучат квартет гъдулки. Освен това в този състав от гъдулари сме само момичета - може да звучи нескромно, но и красиви и талантливи. Не сме чували за друга подобна комбинация. Също така интересно е, че четвъртата ни гъдулка е специално изработена за група “Етнотикс”. Тя е алтова, със специфично звучене, с друг музикален строй и специално изработена, така че да подхожда на останалите три гъдулки и на цялостното звучене. Това, разбира се, ни прави различни и до голяма степен оригинални.

Също така, въпреки че сме млада група, можем да се похвалим с една уникална старинна малка гъдулка, на която имам честта да свиря в групата. Има специално написана пиеса за нея. Това е една 110-годишна гъдулка от Кюстендилския край, която композиторът и реставратор на старинни инструменти Ангел Добрев откри, поправи и подари на “Етнотикс”. Щастлива съм да свиря на този различен и направо уникален инструмент.

- Съчетавате толкова стилове в едно. Какво искате да кажете с музиката си?

Калоян: Съчетаването на фолклорния стил със соло китара и сет барабани, така че всички да звучат в един ритъм и синхрон, и в същото време всеки инструмент да запази своя колорит, изграждат това специфично и различно звучене, което в момента правим ние в “Етнотикс”.

Любомира: Може да се каже, че нашата музика е един мост, преминаващ от древността на старинната фолклорна музика към настоящето и с послание към бъдещето. И преди всичко - нашата музика е от младите за младите. Мисля, че звучим нестандартно, темпераментно и мелодично, като в същото време се опитваме да запазим българския корен и да сме един вид посланици на новото време на българската музика.

- Труден ли е пътят на млада група, която не прави комерсиална музика?

Калоян: Разбира се, че е труден, но ние харесваме това, което правим, и това е най-важното. Още повече ни предстои да се представим и заявим официално със самостоятелен концерт на 7 април в София лайв клуб и вече нямаме търпение. За малко повече от година и половина откакто съществуваме, ние изградихме собствен репертоар, а дали той е комерсиален или не, на този етап ние не можем да преценим. Около 90% от музиката, която ще представим на 7 април, е авторска, което си е сериозно постижение. Тук е моментът да споменем хората, които написаха и аранжираха за нас музиката, която ще изсвирим, а това са Ангел Добрев, Костадин Генчев, Кирил Добрев, Кирил Владов, както и наши авторски пиеси.

- Колко песни ще представите на първото си участие на 7 април?

Калоян: В първата част на представянето ще заложим на авторски парчета, като някои от заглавията са “Щипка сол”, “Следвай ме”, “Някъде на изток”. Подготвяме и едно етно танго, а феновете на по-твърдото звучене (като мен и Сашо - китариста ни) ще изненадаме с две световноизвестни рок парчета - подчертавам, че ще са изсвирени на четири гъдулки и с наша помощ, разбира се.

- Рано ли е да говорим за албум?

Деница Христова: “Етнотикс” имаме готовност след клубната премиера да запишем и издадем първия си самостоятелен и музикален албум.

- Вече имахте няколко участия. Как ви приема публиката?

Деница Христова: До този момент групата има доста участия, в които съумяхме да преценим голяма степен от реакциите на публиката и да усетим въздействието на нашата музика. Вече свирихме в Търново, Бургас, Варна, Добрич, а неповторимо преживяване за нас беше във вечерта на Родопа планина пред повече от 35 000 зрители на събора “Рожен 2015”. Мисля, че щом ние в “Етнотикс” се вълнуваме, когато сме на сцената - няма начин да не въздействаме на хората пред нея.

- Ще ви видим ли скоро на чуждестранна сцена?

Калоян: На този етап групата търси популярност в България, засега трупаме опит и репертоар, с който трябва да се наложим. Всъщност става въпрос за няколко хитови парчета, с които смятаме, че “Етнотикс” има място на световната сцена. За всяко нещо има време, надяваме се този момент да дойде скоро.

- Издайте ни някоя тайна..

Любомира: Бихме ви издали няколко тайни - първата е, че на 7 април в София лайв клуб можете да чуете невероятната музика на “Етнотикс”, а втората е, че освен да я чуете на място, ще можете да получите и нашето EP с трите хитови пиеси “Щипка сол”, “Някъде на изток” и “Следвай ме”. Заповядайте!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица