Андрей Йоница гастролира на "Мартенски музикални дни" в Русе

Николай Каламов

Талантливият солист Андрей Йоница ще гастролира в неделя с Румънския национален симфоничен оркестър под диригентството на Кристиян Мандял на международния фестивал "Мартенски музикални дни /ММД/ в Русе. На сцената в Доходното здание ще прозвучат произведения от Рогалски, Чайковски, Вагнер и Щраус.

22-годишният Андрей Йоница започва да свири още като дете на пиано и виолончело. През 2014 г. той си партнира с Гидон Кремер и Кристиан Тецлаф на фестивала на Музикалната академия в Кронберг. Румънският музикант е носител на престижни национални и международни награди, към които м.г. прибави международно признание с победата си на Международния конкурс Чайковски в Москва.

Като ученик на Херберт фон Караян в Берлин и Седжиу Челибидаке в Мюнхен Кристиян Мандял се приема за един от най-значимите румънски диригенти. Маестрото има зад гърба си стотици концерти в над 36 страни.
Пак в неделя в зала "Филхармония" русенци и гости на "малката Виена" ще се насладят на музика от Рахманинов в изпълнение на клавирното дуо Аглика Генова - Любен Димитров. От 2009 г. двамата ръководят Катедра Клавирно дуо в Хановерския университет за музика, театър и медии.
56-то издание на ММД ще предложи до 27 март т.г. срещи с над 600 артисти от България и чужбина, 25 концерта, оперна премиера и богата съпътстваща програма.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура