Смъртта на бебето от Тетевен: Дават лекарката на съд

Окръжната прокуратура в Ловеч е внесла в съда обвинителен акт срещу 56-годишна лекарка, която при водене на раждане проявила немарливост и причинила смъртта на бебе .

Обвинението срещу Нина Б. е затова, че на 22 април 2015г. в Тетевен в отделение „Акушерство и гинекология” при МБАЛ „д-р Ангел Пешев” захванала израждане. Докторката обаче поставила на родилката лекарствения продукт „Окситоцин“. Медикаментът бил с голяма концентрация, а лекарката не проследила състоянието на майката.

Обвиняемата е лекар, с над 30-годишен акушеро-гинекологичен стаж. Бременността на пострадалата протичала нормално, без усложнения. На 22 април миналата година през нощта, била приета в болницата в Тетевен от дежурната смяна.

След като я прегледали, установили, че в момента няма контракции, запазени околоплодни води, тоновете на плода били ясни и ритмични. Сутринта около 10 часа, по нареждане на обвиняемата, на родилката била поставена система с Окситоцин. През деня акушерката следяла тоновете на бебето били ясни и ритмични. По нареждане на обвиняемата била включила втора банка Окситоцин и даден Атропин. Пациентката и бебето били следени на монитор и всичко било наред.

В 16,30 часа жената получила контракции и раждането започнало. Малко след това тоновете на бебето паднали. Обвиняемата поискала форцепс, но тоновете продължили да падат и бил събран спешно екип за секцио. В 17,45 часа извадили дете от женски пол, в депресивно състояние, със сърдечна дейност без дишане. Започнали реанимация, бебето било интубирано, започнало да диша, но не изплакало. Същият ден било транспортирано в отделенито по Неонатология в клиника в Плевен, къдато починало.

Окръжният съд в Ловеч е насрочил делото за разглеждане на 21 април.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право