Tagesspiegel: Най-опасните ядрени реактори са в България, Украйна, Франция и Англия

Опасни ядрени реактори има в цяла Европа, но най-застрашаващи са тези в България, Украйна, Франция и Великобритания.

Това пише авторитетното германско издание Tagesspiegel като отбелязва, че 128-те атомни централи в ЕС са на средна възраст от 30,6 години и това може да се свърже със сценарии, подобни на тези в "Чернобил" или "Фукушима".

В материала се припомня, че блокове I – IV на "АЕЦ Козлодуй“ бяха спрени при влизането на страната ни в Съюза.

„Tagesspiegel“ се позовава на доклад на МАЕ от 2013 година, според който има пропуски в плановете в случай на авария в Козлодуй и липсва достатъчно квалифициран персонал.

При гласуването на държавния бюджет за настоящата година у нас парламентът обаче отказа да увеличи бюджета на Агенцията за ядреното регулиране (АЯР), въпреки че депутатите от Енергийната комисия в парламента до един призоваха останалите си колеги в пленарна зала да гласуват увеличение.

Все пак класацията на немското издание оглавява Украйна с аварията в Чернобил. Има обаче и по-пресни тревожни сигнали. Такъв е случаят от 2015 година, когато АЕЦ „Запорожие”, която е най-голямата в Европа, беше принудена да спре работа заради проблеми с мрежата.

Според австрийската природозащитна организация Global 2000 това не е бил случен инцидент, а опит за терористичен акт, тъй като проруски сепаратисти са взривили електрическа подстанция, което е довело до проблема.

Проблеми има и в Белгия. Става въпрос за АЕЦ Дул и АЕЦ Тианж. От 2012 година насам са забелязани стотици микроскопични пукнатини в кожуха на два реактора.

Оказва се, че е по-евтино да се построят нови АЕЦ, отколкото да се правят поправки. Всъщност АЕЦ Дул е вече на 42 години, а първи реактор на централата е на 51 години. Въпреки потенциалните проблеми засега Белгия не спира централите си, защото 47% от нуждата от електричество на страната се задоволява от ядрена енергия.

Неприятности има и с френската АЕЦ Фесенхайм. Тя се намира точно на границата с Германия и е най-старата френска централа. През 2009 година централата имаше проблем с охлаждането.

През 2012 година стана инцидент с ограничена газова експлозия, а през миналата година един от реакторите ѝ беше засегнат от гръмнал тръбопровод. А през 2014 година се наложи изключване заради срив в охлаждащата система, като за инцидента се разбра чак няколко дни по-късно.

Ядрените реактори в ЕС са общо 185 и имат приблизителна мощност 162 507 мегавата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини