Възраждат легендарния турнир по водна топка за купа "Диана"

Българската федерация по водна топка възражда легендарния международен турнир „Диана“. Надпреварата има цели 34 издания, първото е през 1969 г. Последният турнир преди сегашното прекъсване е от 2009-а.

Състезанието има статут на легендарно, защото цели три десетилетия е едно от малкото за младежи в Европа, а освен това по онова време е и най-силното за възрастта. И затова на турнира „Диана“ са играли почти всички най-добри ватерполисти на континента, а и на света от 70-те, 80-те и 90-те години на ХХ век. Разбира се, играли са и всички национални състезатели на България, когато са били във възраст „младежи“.

Възроденият турнир ще е от 21 до 24 април на едноименния басейн в столицата за юноши (родени 2000 г. и по-малки), индивидуалните трофеи ще са на името на Иван Славков – Батето. Очакват се националните отбори на Сърбия, Гърция, Турция, както и Румъния или Молдова, а България ще играе с два състава. Турнирът е под Патронажа на кмета на столицата Йорданка Фандъкова и е част от инициативите „София 2018 – Европейска столица на спорта“.

"Една от основните ни цели за тази година е именно възраждането на турнира „Диана“ – каза Николай Кръстев, член на УС на БФВТ. – Защото това наистина е едно емблематично състезание, за което още се говори в европейските среди на водната топка. С подкрепата на Столична община, а надявам се и на спонсори, съм сигурен, че ще стане един добър турнир, който да е част от подготовката на националния ни отбор за родени 2000-ата година и по-малки за участието му догодина в европейските квалификации догодина."

България ще играе с два отбора – „А“ и „Б“ на турнира, като вероятно младите ватерполисти ще бъдат разделени по възраст – родени 2000 и 2001 г. Съставите ще бъдат водени от старши треньора на националния отбор Йордан Велинов и от треньора Николай Николов – Майката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт