Кметът на Баните спечели делото за изборите

Кметът на община Баните Милен Белчев. Снимка: Авторът

Кметът на община Баните Милен Белчев спечели делото за изборите във Върховния административен съд /ВАС/, с което окончателно приключи съдебната сага за вота.

От ВАС отменят решението на Административния съд в Смолян за касиране на изборите за кмет на общината и потвърждават решението на Общинската избирателна комисия, с което Белчев спечели изборите. Милен Белчев (ГЕРБ) спечели 1550 гласа, с 31 гласа разлика на балотаж срещу Велин Фиданов (Коалиция за община Баните). Фиданов обжалва вота и през ноември м.г. Административният съд в Смолян касира избора с мотиви за допуснати съществени нарушения. Причината бяха пуснати 234 бюлетини в село Оряховец без да им е откъснат номерът от кочана. Административният съд ги прие за недействителни, но не задължи ОИК да нанесе корекция в резултата. Според магистратите от ВАС, решението на смолянския съд е неправилно, тъй като не съответства на разпоредбите на Изборния кодекс. Те се мотивират, че неправилно бюлетините без откъснат номер са приети за недействителни, тъй като сред законовите критерии това не е посочено като основание. В същото време оспорените бюлетини съдържат всички други реквизити по закон и са по номера от съответните кочани на секцията.

По новото изискване за номериране на бюлетините се регламентира подреждане на бюлетините в кочани съдържащи еднакви номера. Бюлетината става недействителна тогава, когато номера й не съответства на този от кочана, но няма изискване да се обяви за недействителна ако е пусната в урната с номера от кочана, сочат магистратите. Според тях има нарушение на член на СИК, който не е откъснал номерата от бюлетините. То обаче не е съществено и от такъв характер, че да води до опорочаване на вота от 3069 гласа за цялата община.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони