Реставратор е причинил пожара в Авиомузея в Крумово

75-годишeн реставратор е причинил пожара в Авиомузея в Крумово, информира Дарик. От събраните до момента доказателства е установено, че огънят пламнал около 11 ч. в хале към музея, където се съхранявали и реставрирани музейните експонати. Същите били подготвяни за изложение по случай празника на авиацията на 12 април 2016 г.

По същото време започнал да се извършва дейности реставраторът. Въпреки че в халето имало леснозапалими материали (лакове, бои, дърво и плат, от които били изградени различни части от музейните експонати) и били въведени специални изисквания за безопасност, той започнал работа с ъглошлайф, за да отреже метална планка, която смятал да монтира на макета на самолета ДАР 1.

При работата с ъглошлайф, искри попаднали върху крилото на самолета и то се запалило. Мъжът опитал да потуши пламъците, включително и с пожарогасител, но не успял.

Огънят бързо се разпространили и обхванали всички пет самолета, които били напълно унищожени от огъня. От пламъците пострадал и самият майстор, който получил изгаряния по дясната ръка.

Унищожени са два оригинални самолета - модел Поликаров - ПО 2 (руско производство) и модел ЛАЗ-7 (българско производство ) и 3 макета/реплики на самолетите българско производство Капрони -КД1, ДАР 1 и Албатрос-2.

В понеделник предстои разследването за запалване на имущество по непредпазливост да се възложи на военни следователи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право