Съставът на МВР е демотивиран, за 2 г. НС прие 7 промени на закона

Румен Петков

За последните две години НС гледа и прие 7 изменения и допълнения на закона за МВР. След всяко следват промени на всички наредби на устройствени правилници, структури и др., което значи че тези две години съставът на МВР не е бил, меко казано, мотивиран да работи.

Това заяви в Бургас Румен Петков, който присъства на общинска отчетно-изборна конференция на АБВ. Той коментира, че една немалка част от състава на МВР изживява стрес типичен за военни действия, според изследване на Института по психология на МВР от края на миналата година, което касае предимно граничния сектор и служители командировани да охраняват там.

Анализът на напусналите миналата година системата пък показвал, че от 3 000 души, 2 200 са ефективни действащи, вече подготвени хора, в разцвета силите си. Това означава, че в системата има демотивация и аз се безпокоя че ако държавата няма необходимото отношение към служителите от сектор Сигурност, следващата стъпка ще бъде деморализация, което означава катастрофа, каза още Румен Петков и добави, че не може в условията на тежка криза- обири грабежи и т.н., да се предлага редукция на овъзмездяването на труда на служителите.

"Изключително тежък труд. Като отидат на работа, не знаят кога ще се върнат и дали ще се върнат. Това са 45 000 души които са направили най тежкия избор в живота си - да не принадлежат нито на себе си, нито на семейството", заяви бившият вътрешен министър.

Румен Петков заяви, че предстои дискусия за проблемите на сигурността, тъй като Бургас има най- голямата синя и една от най - тежките зелени граници. По време на форума в морския град прозвучало и неразбиране защо е спряно изграждането на спортния комплекс в жк "Славейков", а догодина Бургас ще е домакин на световен шампионат.

Предсрочни парламентарни избори не са изключени, каза още Румен Петков. Той коментира, че Ивайло Калфин е най- успешният министър. "Г -н Калфин е от силните политици на България, но още е рано да говоря за кандидат президентската двойка на АБВ", заключи Румен Петков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини