Армията заряза 867 тона опасни боеприпаси

Министерството на отбраната стопира унищожаването на 867 тона артилерийски снаряди, авиационни бомби и други муниции. В началото на ноември военните обявиха спешна обществена поръчка, с която търсеха фирма, която да ликвидира опасните боеприпаси. За целта са предвидени 900 000 лв.

„Състоянието на боеприпасите е предпоставка за самовъзпламеняване. Възможните взривове са с непредвидими последици за личния състав, околната среда и за намиращите се в близост населени места.“ Това беше записано в мотивите за обявяването на бързата процедура.

Проверка на „Труд“ установи, че в момента експертите от военното министерство не работят по решаването на този проблем. Две фирми са подали заявление за унищожаване на боеприпасите - консорциум „МПИ ЕООД и Делев и Делев ЕООД“ и „Експал България“ АД, съобщиха от военното министерство. До момента фирмите не са получили никакви писма с уведомления от страна на министерството. Участниците твърдят, че са подали изрядни документи за участие в процедурата.

Като цяло в складовете на армията има 4734 тона опасни боеприпаси. За тях се предвижда да бъдат отпуснати около 10 млн. лв., а унищожаването да бъде извършено през следващите три години.

Фирмите, които участват в процедурата, могат да разчитат да използват за унищожаване на бомбите и полигоните на Сухопътни войски „Сливница“ и „Корен“.
В обществената поръчка е включен за първи път „Пакт за почтеност“, който трябва да бъде подписан от МО и участниците в конкурса. С него военните се задължават да не приемат подкупи и подаръци, а частниците да не ги предлагат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини