Мачовете и спортът по телевизията днес, събота, 14 декември 2019

На 14 декември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за събота, 14.12.2019

Шофьорът, блъснал 2 деца в София: Карах бавно, минавах на зелено

Тръмп: Импийчмънтът е измама

Игор Додон: България и Румъния са готови да пропуснат руски газ до Молдова, ако транзита през Украйна спре

Триумф за Джонсън, Брекзит на хоризонта (обзор)

Дете е починало, след като е било блъснато от кола на столичен булевард, друго е в болница

Джип се удари в „Голф“ след обратен завой и блокира булевард „Цар Борис III“ в София

Неизвестен откри огън по пешеходци в Торонто

Борис Джонсън призова страната към единство след разделенията, предизвикани от Брекзит

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Камарата на представителите гласува следващата седмица импийчмънт на Тръмп

Министър Петя Аврамова: Климатичните промени са причина за водния режим в Перник

Свалят чиновниците от колите на НСО Повод е катастрофата с кола на НСО, която закарала до дома му секретар на Румен Радев

Жените не са отражения на мъжете

4. Художничката Мария Райчева пред картината си „Малайзия ІІІ”

Една нетрадиционна изложба привлече към галерия „Сезони“ в столицата над 100 почитатели на стойностното изобразително изкуство. Вечерта на 10 март те бяха примамени от мотото „Отражения“, както и от възможността да видят непоказвани рисунки на Катя Паскалева.

Но защо „Отражения“?

На този въпрос отговори журналистката Райна Йотова – куратор: „Изложбата няма никаква феминистка идея. В нашия все така мъжки свят проектът беше иницииран от Маргарита Видралска. Един ден тя ми каза: „Има толкова великолепни жени художнички в България, но те все са някак покрай мъжете си, все нямат време за изява, дай да ги покажем!“ И ето че пред вас сега е една малка цветна градина от няколко интересни авторки – всяка заслужава отделно внимание! Те имат самостоятелен път, свои планети и орбити, бидейки истински спътнички на своите мъже. В сърцето на този проект стои вечната идея за любовта. Да си професионален художник, а още повече и жена на художник, е повече от житейско и съдбовно предизвикателство. Ще видите и почетното присъствие на Катя Паскалева, която е типичен пример за мълчаливото рисуване – за него артистичната гилдия разбра, когато тя си отиде. За нейните акварели аз научих от съпруга й Иван Росенов. Специални благодарности на продуцента Георги Тошев и на актрисата Елена Жандова, които предоставиха творби на Катя от личните си колекции.“

Историята познава ярки примери за драматични съдби на художнички, които стават известни след смъртта си – Фрида Кало, съпруга на Диего Ривера, и Камий Клодел, съпруга на Огюст Роден.

В изложбата могат да бъдат видени платната на Гергана Змийчарова, Силвия Илкова, Тити Ованесова, Галя Ромова, Мария Райчева, Нина Каранфилян, Жасмина Гладийска. Разнообразието се подхранва не само от различния им стил, но и от богатството на изразните средства – живопис, рисунка, колаж, скулптура, смесена техника. Експозицията може да бъде видяна до 24 март 2016.

Авторките получиха по една жълта роза – символ на Международната организация „Зонта-Интернешънъл“, която има клонове в 68 държави, а в България вече съществуват 8 клуба.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.