Мачовете и спортът по телевизията днес, събота, 14 декември 2019

На 14 декември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за събота, 14.12.2019

Шофьорът, блъснал 2 деца в София: Карах бавно, минавах на зелено

Тръмп: Импийчмънтът е измама

Игор Додон: България и Румъния са готови да пропуснат руски газ до Молдова, ако транзита през Украйна спре

Триумф за Джонсън, Брекзит на хоризонта (обзор)

Дете е починало, след като е било блъснато от кола на столичен булевард, друго е в болница

Джип се удари в „Голф“ след обратен завой и блокира булевард „Цар Борис III“ в София

Неизвестен откри огън по пешеходци в Торонто

Борис Джонсън призова страната към единство след разделенията, предизвикани от Брекзит

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Камарата на представителите гласува следващата седмица импийчмънт на Тръмп

Министър Петя Аврамова: Климатичните промени са причина за водния режим в Перник

Свалят чиновниците от колите на НСО Повод е катастрофата с кола на НСО, която закарала до дома му секретар на Румен Радев

Експерт: Американската бойна авиация изостава от руската

Руски изтребители

Американската бойна авиация изостава от руската и китайската. Такъв сценарий очаква американците, ако през следващите десетилетия разчитат на F-35, пиша наблюдателят Питър Лейтън за онлайн-изданието National Interest, предаде РИА Новости.

„Мога честно да заявя, че бившето ни превъзходство във въздуха се изпарява. (…) Това се отнася не само до Тихоокеанския флот, това e толкова важно в Европа, колкото и в която и да било точка на планетата. Те (Русия и Китай, бел. ред.) намалиха разликата в способностите“, посочва генерал Франк Горенц, командващ ВВС на САЩ в Европа.

Бият тревога и анализаторите от корпорацията за изследвания RAND: „Китай продължава да повишава потенциала на авиацията си, а това изключително усложнява задачата на САЩ. (…) Предвид съвременните темпове на военно развитие на САЩ, балансът на военната мощ в Азиатско-тихоокеанския регион вече не е в полза на Америка“.

Основното превъзходство на САЩ във въздуха са изтребителите им от четвърто поколение F-15, роля имат и малкото на брой изтребители от пето поколение F-22, отбелязва Лейтън. На остарелия F-15 му е все по-трудно да се противопоставя на новите руски и китайски самолети, и по-конкретно на изтребителя от поколение 4++ Су-35, който американският самолет не може да надмине дори и след модернизацията на фазираната антенна решетка.

Изтребителите F-22 изглеждат много по-добре, но въоръжените сили разполагат с прекалено малко от тях, за да поддържат глобално превъзходство във въздуха – те са само 90 на брой, добавя анализаторът. През 2009 г. бе решено програмата за F-22 да бъде съкратена, тъй като не бе сметнато за задължително тези самолети да участват в провеждането на контрареволюционни операции и да участват в борба срещу ислямистите, а Вашингтон не предложи други.

Структурата на американската авиация е разработена за маневри като операцията в Ирак през 2003 г., но сега ѝ се налага да се адаптира към новата среда – на авиационната сцена се повяват възвръщащата бившите си военни позиции Русия и активният Китай. Възможни стават нов тип конфликти и сега на авиациите с налага да изпълняват задачите за сдържане и, потенциално, за отстраняване на противници.

Експертът си задава въпрос: нужно ли е по принцип въздушното превъзходство? Лейтън стига до извода, че авиацията може би няма да спечели войната, но поне би спасила от поражение. Особена роля на военната авиация придават и Китай, и Русия, където модернизацията на изтребителите и бомбардировачите представлява ключов аспект от цялата военна модернизация на страната.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.