КАТ започва масови проверки за колани и гражданска

КАТ започва масови проверки за обезопасителни колани. Специализираната полицейска акция е по линия на инициативата TISPOL, която се провежда на територията на всички държави-членки, съобщиха от МВР. 

Проверките, които ще продължат до 20 март, ще се съсредоточат не само върху използването на обезопасителните колани от водачи и пътници в моторни превозни средства, но и на детските обезопасителни системи при превозването на деца в автомобилите, както и на обезопасителните каски от мотористи и техните спътници.

Основната цел на операцията е да се окаже въздействие върху поведението на водачите на МПС и пътниците и осъзнаването, че неизползването на обезопасителните средства значително увеличава риска от настъпването на сериозно увреждане или смърт при възникване на пътен инцидент, уточняват от вътрешното ведомство.

В рамките на предприетата операция ще се извършват и проверки за валидна задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилите.

Проверки в столицата

Междувременно в столицата продължават специализираните полицейски проверки. Полицаите следят зорко за неправилно паркирани автомобили, предимно в централна градска част, пред увеселителни и питейни заведения. 

Акцията в сила от няколко дни. Към този момент  са проверени 146 моторни превозни средства и 186 души, извършени са 56 проверки за употреба на алкохол. Съставени за 13 акта - за техническа неизправност, за нередовни документи, за неправоспособност, неплатени глоби, липса на застраховка „Гражданска отговорност“ и др. нарушения по ЗДвП.

Издадени са 13 фиша - за неизползване на предпазни колани, неизправни светлини, неправилно паркиране и др. По време на операцията са отнети 2 свидетелства за управление на МПС и са спрени от движение 3 моторни превозни средства.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини