Осъдиха оправдан за 2 подкупа граничен полицай, взел пари от румънски колега под прикритие

Граничен полицай от ГКПП-Дуранкулак получи условна присъда от 2 г., отложена с 4-годишен изпитателен срок и глоба от 2000 лв. за два подкупа, които взел преди близо 4 г. Наказанието наложи Варненският апелативен съд след протест на прокуратурата срещу решение на Добричкия окръжен съд, оправдаващо служителя на реда.

48-годишният Мариян Шопов бил задържан на 26 юни 2011 г. по време на специализирана операция на румънската ГД "Антикорупция". Негов колега под прикритие от северната ни съседка пробвал да премине ГКПП Вама Веке на път за България без пълномощно за колата и с изтекъл срок на годишния технически преглед.

Румънският граничар установил пропуските, но не реагирал, а от наша страна бил Мариян Шопов. Той дал да се разбере, че ще си затвори очите, ако вземе нещо в замяна. Получил 50 евро, но не бил доволен и затова маскираното като нарушител ченге му дало още 20 евро.

Подкупът бил документиран с видеозапис, а при задържането му Шопов хвърлил на земята маркираните банкноти. Турски шофьор, станал свидетел на акцията, обявил, че малко преди това е дал 20 лв. на Шопов. Парите били намерени в джоба на арестувания.

Въпреки това на 6 ноември миналата година добричките магистрати оневинили 48-годишния граничар с мотива, че срещу него няма достатъчно доказателства и е бил провокиран да приеме подкуп, след като паднал в полицейска клопка. От апелативната прокуратура изразиха задоволство от постигнатото макар и късно правосъдие, като посочиха, че румънският съучастникът на Шопов от ГКПП Вама Веке отдавна е бил осъден и вече си е изтърпял наказанието.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право