Ледено и оранжево вино предлага Villa Vinifera Избата открива първия си представителен магазин

Министър Желязков: Приетите текстове в пакета „Мобилност“ ще доведат до повишаване на вредни емисии

Фронтекс: Броят на мигрантите по източния маршрут нараства

Румен Радев: В своята командирска практика нямам нито един загубен самолет, нито един загинал летец

Децата в риск са уязвими от социалния закон Социалистите пращат текстовете в Конституционния съд

Проф. Олег Асенов: Електронната система за тол таксите ще помага срещу нерегламентирания превоз на пътници

Нинова: В правилника на парламентарната групата на БСП няма партийни наказания

Соцвеличия почетоха паметта на Христо Христов (снимки) 100-ина души, работили във външната търговия отбелязаха 88-ия рожден ден на бившия си министър, който почина на 16 ноември

Прокуратурата в Италия разследва Матео Салвини заради служебни полети

НЗОК отпуска безплатно по 2 лекарства за заболяване Лекари се оплакват от новия Националния рамков договор, който предстои да бъде подписан

Сидеров: Не съм част от управлението! Каракачанов има две детски мечти – да бъде министър на отбраната, другата е да измести АТАКА и Волен, която няма да се сбъдне, категоричен е партийният лидер

АПИ: 70% от българите смятат за справедливо камионите и автобусите да плащат по-високи такси

Владислав Горанов: Радев е приел ролята на опозиционен лидер, но понякога с това вреди

Доналд Тръмп нападна Грета Тунберг: Кротни се!

Разследват кардиолози за източване на Здравната каса

Потвърдени съмнения за законността на изхарчените пари от зелените (обзор)

Главният прокурор Сотир Цацаров

Ревизия на изразходването на общо 1.5 млн. лв. по три европейски проекта по оперативна програма „Околна среда“ да извърши изпълнителна агенция „Одит на средствата от ЕС“, предлагат от Върховната административна прокуратура (ВАП).

В официално съобщение на държавното обвинение бе обявено, че след разкритията на „Труд“ за съмнително разпределение на европари между няколко организации от коалицията „За да остане природа в България“ главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил проверка.

Заключението от нея е, че са „потвърдени съмненията в законосъобразността при упражняване на дейностите по управление и разходване на предоставените средства от ЕС“. Поради тази причина проверката трябва да бъде от изпълнителната агенция, която е под контрола на Министерството на финансите и ревизира изпълнението на европроекти.

Проектите

В съобщението на ВАП са цитирани три публикации на „Труд“: „Половин милион взели „еколозите“ за 60 лалугера“ от 6 януари, „Еколозите с нов удар – мътят яйца на костенурки за милион лева“ от 8 януари и „Зелените прибират нови 430 000 лева от безсмислен проект на екоминистерството“ от 12 януари.

Първият материал е за „Възстановяване популацията на лалугера като основен елемент за поддържане на благоприятния консервационен статус на приоритетни тревни хабитати и популации на хищни птици в природен парк „Сините камъни“. Бенифициент е Дирекцията на природен парк „Сините камъни“, а изпълнители са „Зелени Балкани“ – Стара Загора, „Кале ауто“ ООД и ЕТ „Стелит – Кръстьо Кръстев“. „Кале ауто“ е фирмата, която достави скъпите джипове на Министерството на земеделието. Средствата, изплатени по проекта, са 411 909 лева, като 350 123 лева са по ОП „Околна среда“, а 61 786 – от Републиканския бюджет. Според краткото описание от 2009 до 2013 г. парите са изразходвани за възстановяване популацията на лалугера в природния парк. Гризачите щели да подпомогнат опазването на царския орел, ловния сокол, египетския лешояд и скалния орeл, тъй като били основна храна за тези грабливи птици.

Вторият материал е относно проекта „Възстановяване и опазване на благоприятното състояние на защитени видове в защитена местност Алдомировско блато и защитени зони в общините Сливница и Драгоман“. За неговото реализиране Брюксел е отпуснал безвъзмездно 780 507 лева, а българската държава – 137 737, или общо 918 244 лева. Бенифициентът община Сливница и изпълнителните, сред които и СДП „Балкани“, трябвало да купят 9 декара ливади, да изкопаят хралупи за лалугери, да поставят слънчеви панели, с които да се топлят яйцата на костенурките. За влечугите били необходими и поилки. Освен това проектът включва и преброяване на риби и безгръбначни в Алдомировското блато, повдигане на гнезда на птици, улов на дардавци,

Третият материал, за който прокуратурата има съмнения за нарушения, касае проектът „Планове за действие за глухар, трипръст и белогръб кълвач“, като общата изплатена сума по него е 433 759 лева – 368 695 от ЕС и 65 064 от бюджета на страната.

При него бенифициент е българска фондация „Биоразнообразие“, а изпълнител – Българското дружество за защита на птиците. И двете организации са от коалицията „За да остане природа в България“.

Сметката показва, че общата сума по трите проекта е малко над 1.5 млн. лв. Визираните от ВАП материали са само малка част от разкритията на „Труд“ как организациите от „За да остане природа в България“ си разпределят милиони от Европа. Както вестникът писа в броя от 24 февруари, за последните години в екокоалицията са получили 44 418 517 лева (виж карето).

До 6 години затвор според Наказателния кодекс

Според Наказателния кодекс за злоупотребата с пари от Брюксел се полага ефективна присъда. Ето какво е записано в член 254, алинея първа от НК:

„Който използва не по предназначение получени финансови средства от фондове, принадлежащи на Европейския съюз или предоставени от Европейския съюз на българската държава, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години.“

Кой какво усвоява

Основните бенефициенти по програмите са няколко дружества, членуващи в коалиция „За да остане природа в България“, която се свързва с бившия директор на природен парк „Витоша“ Тома Белев.

Неправителствените организации са WWF-България, българска фондация „Биоразнообразие“, Българското дружество за защита на птиците, „Зелени Балкани“, СДП „Балкани“. Начело на тези НПО са все приближени на Белев, като например WWF-България се оглавява от неговата съпруга Веселина Кавръкова.

Разследванията на „Труд“ по темата показаха стройна структура, изградена на базата на приятелски и роднински връзки, които използват зелената идея, за да усвояват милиони от ЕС.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.