Връщат в армията офицери, уволнени преди 10 години

Уволнени от армията офицери ще могат отново да постъпят във войската. До тази спешна мярка се стигна, след като през последните години бяха съкратени, а и си тръгнаха доброволно хиляди хора с пагони от лейтенант до полковник.

„Офицерите, уволнени при организационно-щатни промени, ще могат да се приемат отново на военна служба, ако от уволнението не са изминали 10 години и имат не по-малко от 5 години до пределната възраст за служба за званието, което притежават“, обяви военният министър Николай Ненчев.

В края на 2015 г. незаетите места в армията бяха 4500. От тях 1500 са именно за офицери. Свободни позиции има във всички видове въоръжени сили. Военните няма да взимат втори път обезщетения при пенсия, поясниха от МО.

Ненчев мотивира спешните мерки с това, че силно променената среда за сигурност изисква конкретни стъпки. За кадровите проблеми в армията се говори от години, като експерти винаги са сочили бройката и поделенията, където положението е най-сериозно.

Военният министър обяви, че за учебната 2016-2017 г. се удвоява броят на приеманите курсанти. Това означава, че тези хора ще постъпят в редовете на армията реално през 2021 г. Двойно ще бъде увеличен и броят на курсантите във военновъздушното училище.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини