Проверяват шефовете на СГС за натиск върху самоубил се съдия

Ясен Тодоров, председател на Етичната комисия на ВСС.

Ръководството на Софийския градски съд (СГС) ще бъде проверявано дали е оказвало натиск върху съдията Цветан Ценов, който се самоуби. Това реши вчера етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

39-годишният магистрат, решавал важните дела за фалита на ЦСКА и за регистрацията на главния мюфтия, загина в нощта срещу 18 февруари след полет от 5-ия етаж на блок в кв. „Връбница”.

„Проверката не касае смъртта на съдия Ценов, а начина, по който е бил командирован в СГС, и евентуален натиск, оказан му по някои дела”, каза шефът на етичната комисия Ясен Тодоров. Той и колегите му ще поканят на разговор почернените родители на магистрата, които заявиха пред медиите, че в последните дни синът им е бил силно притеснен в работата си. Тепърва ще се реши дали да бъде изслушван шефът на СГС Калоян Топалов и заместниците му. Най-вероятно проверката е по сигнал на Недим Генджев по повод решението на Ценов зо споровете в мюфтийството.

Етичната комисия продължава проверката по твърденията на следователя Бойко Атанасов за „шпицкоманда” в следствието. Ще бъдат изискани още документи от прокуратурата, включително и за производства срещу самия Атанасов и негови колеги.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право