Комари нападнаха Бургас

Дезинфекционна станция: Не са опасни, нито хищни

Комари нападнаха Бургас. Те са истинска напаст за жителите на града. В центъра, хората не смеят да отворят вратите на терасите си. Комарите са големи и за секунди влитат в апартаментите. От общината съобщиха, че незабавно започват дезинфекционни мероприятия срещу насекомите: "Мерките се предприемат заради създалите се добри условия за развитие на насекомите, както и по предписание на РЗИ - Бургас относно опасния вирус Зика".

Тази седмица започва обработка на рисковите зони срещу кърлежи и комари.

"Това са първите комари и те не са опасни. Изчистват се за кратко време", успокои духовете Нели Бойчева, шеф на Дезинфекционната станция в Бургас. По думите и, това са комари- еднодневки, които живеят много малко и не са хищни.

Тази година пръскането - ларвицидната обработка на площите започва по- рано, защото зимата беше топла и вече са се появили първите ларви. Вече има и ухапани от кърлежи бургазлии, както и сигнали от граждани за намерени кърлежи по домашните им любимци, каза Нели Бойчева.

Освен това тези комари, които в момента безпокоят бургазлии, нямали и нищо общо с вируса Зика. В преносители се превръщат само тигровите комари, и то ако са ухапали заразен човек.

Миналата година в Бургас са открити биотопи на тигрови комари, но мястото светкавично е било обработено.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони