Фрауке Петри: Кошмарът на Германия

Фрауке Петри

“Трябва да имаме сигурни граници. Ако бежанци се опитат да ги преодолеят, то тогава полицията е длъжна да им попречи да стъпят на немска земя и ако се наложи, да използва оръжие.” Такава позиция - да се убиват бежанци, зае във вихъра на бежанската криза Фрауке Петри, лидерка на деснопопулистката и евроскептична партия "Алтернатива за Германия" (АзГ). Но някак изненадващо тя се очертава като трета политическа сила.

От думите на Петри Германия настръхна, надигна се вълна от недоволство. “Душевно болна, ксенофобка, без връзка с реалността и политически умопобъркана” бяха някои от квалификациите за нея. Стъписващото е, че точно "Алтернатива за Германия" е големият победител на парламентарните избори във федералните провинции Баден-Вюртемберг, Ренания-Пфалц и Саксония-Анхалт. Тя не събра най-много гласове, нито някоя партия желае да се коалира с нея. Но е факт, че при неделния вот АзГ срази социалдемократите в две федерални провинции, в Саксония-Анхалт дори е втора сила с 24,2%. И по-лошото - АзГ раздели обществото.

След тези избори вече не може да се твърди, че АзГ е сбирщина от ксенофоби и екстремисти, това би било обида за избирателите. Мнозина от тях наистина съзряха в партията на Петри единствен опонент на политиката на Меркел и на социалдемократите по бежанската криза.

Когато на избори отиват партии, които по важни теми застават плътно зад канцлерката, а това бяха нейните християндемократи, съуправляващите в Берлин социалдемократи и управляващите в Баден-Вюрнемберг начело със “зелен” премиер, тогава една партия, смятана за аутсайдер, събира гласовете на недоволните. Да, това е протестен вот, но и отрезвителен камбанен звън за утвърдените политически сили в Германия. Тези избиратели не са врагове на демокрацията, а на една правителствена линия, която събужда страхове от загуба на социални придобивки.

Можеш да ненавиждаш тази партия, да оспорваш името й, тъй като не предлага никаква алтернатива за Германия, няма ясна програма. Налице е само “не на Меркел”, “не на приема на бежанци”, “не на еврото” “не на исляма”, “медиите вкупом лъжат”. Но Фрауке Петри вади дивиденти от липса на ясна стратегия на големите партии по парещи проблеми на деня.

В ХДС на Меркел има разнобой по нейната позиция “Ще се справим!” в бежанската криза. Социалдемократите нямат ясна посока - веднъж са за бежанците, друг път се застъпват за социалнослабите. Важното е да са във властта.

Но е ясно, че безалтернативни решения няма. Ако някой в Германия е на обратното мнение, победният ход на АзГ ще продължи. Нищо че тя не предлага алтернативи, а живее от отрицанието и от страховете, които сее.

Фрауке Петри има основания за доволство. Нейната партия, която бе създадена през 2013 г. и тя оглави през лятото на 2015-а, вече е представена в парламентите на 8 от общо 16 федерални провинции. Тя е първата, успяла там, където досега се проваляха всички популисти в Германия - да придадат образ на скептицизма към държавата и на протеста срещу големите партии.

За своите противниците Петри е непоносимо консервативна. За привържениците си е умна, открита и прагматична.

Какви са собствените й амбиции? “На федералните парламентарни избори догодина да сме представени в Бундестага”, заяви Петри. А след 10 години? Тогава „Алтернатива за Германия“ щяла да е в управлението на страната. Дали тя ще е канцлерка? Още не е мислила по този въпрос.

Надеждата е Фрауке Петри да продължи да мечтае, а подкрепящите я германците да изтрезнеят.

Провалена бизнес дама

Фрауке Марквард се ражда на 1 юли 1975 г. в Дрезден. Завършва химия, но се отдава на предприемачество, проваля се. През 2013 г. фирмата й за производство на полиуретан фалира. Бащата, който е инженер, при комунизма бяга в Западна Германия. Веднага след падането на Берлинската стена съпругата и дъщеря му също загърбват ГДР.

Фрауке се връща в Саксония заради голямата си любов - пастора евангелист Свен Петри. От брака им се раждат 4 деца. През октомври м.г. съпругата изоставя семейството си - Свен е поддръжник на политиката на Меркел, встъпва в нейния ХДС. Фрауке ненавижда партията на канцлерката, клейми я като “картел”. Разводът още не е факт. От октомври м.г. Фрауке Петри съжителства със съпартиеца си Маркус Претцел.

За нея

Няма идеи, насажда ксенофобия

„Алтернатива за Германия“ начело с Петри няма нито една идея за бъдещето на страната, нито една! Това е партия, която насажда страхове и ксенофобия сред хората и е обърната към миналото. Дори в Саксония, където чужденците са под 2,2% от населението, те провеждат кампании срещу мигрантите.

Хайнер Гайслер, ветеран на ХДС и бивш негов генерален секретар

Не съм очаквал такава радикализация

Политиката на Петри и „Алтернатива за Германия“ спрямо бежанците е нечовешка и непоносима. Не съм очаквал, че АзГ ще се радикализира в такава посока. Тази партия преследва отвратителна политика. Отговорността за нея носи Фрауке Петри.

Проф. Бернд Луке, основател на АзГ, сега лидер на АЛФА („Съюз за напредък и съзидание“)

Службите да се занимаят с призивите им

За мен „Алтернатива за Германия“ има място в докладите на контраразузнаването, не в медиите. Не е за вярване, че такива партии получават право да разпространяват призивите си по обществената телевизия.

Зигмар Габриел, лидер на германските социалдемократи и вицеканцлер

Загърбва бедните

„Алтернатива за Германия“ е антисоциална партия. Трикът на Фрауке Петри е първо да се изхвърли, после сама да се опровергае. Програмата на АзГ е куха, там няма и дума за социална политика. В действителност тази партия загърбва бедните и онеправданите.

Катя Кипинг, лидерка на крайната левица - Ди Линке

Отвратителна мутра

Фрауке Петри е най-отвратителната мутра в „Алтернатива за Германия“. Истината е, че тази партия е дълбоко расистка, дискриминираща и човеконенавистническа.

Катрин Гьоринг-Екард, фракционната шефка на зелените в Бундестага

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи