Служител от Лясковец осъди спецполицай за незаконен арест

Служител на фирма от Лясковец е осъдил спецполицай от Териториалния сектор на БОП във Велико Търново за незаконен арест. Пламен Х. бил окован с белезници, престоял 24 часа в килията и му била отказана адвокатска защита. Мъжът бил задържан за участие в организирана престъпна група за данъчни измами. Акцията била проведена в края на 2015 г. и заедно с лясковчанина имало само още един прибран с белезници, въпреки че в организираната престъпна група трябва да има поне трима участници.

Това стана ясно от решение на Административния съд във Велико Търново от края на миналата седмица. Магистратите са отменили заповедта за арест като незаконосъобразна, а тепърва той възнамерявал да съди антимафиотите от старата столица и за причинени щети по ЗОДОВ.

От делото става ясно, че в деня на ареста мъжът бил на работа в офис на фирма за месо в Лясковец. Там нахлули униформени и му щракнали белезниците след което го конвоирали до Областната дирекция на МВР в болярския град. Била му показана заповед за арест с два текста от НК -за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления и за 24-часово задържане. От документа по никакъв начин не ставало ясно въз основа на какви факти и доказателства той трябвало да бъде задържан. По време на съдебното дело в административния съд полицаите, участвали в ареста, не могли да обяснят за какви престъпления е трябвало да оковат с белезници търговеца от Лясковец. По време на процеса е била изискана и докладната записка по въпросния случай, в която пък било посочено "възникнала необходимост от недопускане, заличаване или укриване на улики и лица". В нея не се посочвало за какво престъпление става дума и каква е връзката на Пламен Х. с него.

Според административните съдии, неосигуреното право на адвокат на арестанта и използването без необходимост на белезници е също грубо и абсурдно погазване на неговите граждански права от страна на антимафиотите. След престоя в килията за 24 часа, Пламен Х.е бил освободен и след това срещу него не е имало други процесуални действия.

Потърпевшият твърди в жалбата си, че много хора станали очевидци на извеждането му с белезници от работното му място. Арестуван бил и друг негов колега, който също води дело за незаконен арест.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право