Иван Тотев: Историята с тютюневия склад се превърна в турска "сапунка"

Кметът на Пловдив Иван Тотев връчи чек за 5000 лв. на Ивелина и Илия Стоянови, родители на тризнаци Самуил, Данаил и Емануил, които се появиха на бял свят на 5 февруари 2016 г. Социален асистент ще помага 24 месеца на семейството, като издръжката му е за сметка на Община Пловдив. Снимка Стоян Илиев

18 месеца в Община Пловдив чакали разрешение от НИНКН за разширение на пешеходната зона

Кметът на Пловдив Иван Тотев сравни скандала със съборения тютюнев склад на ул. "Одрин" 8 с турска телевизионна "сапунка".

"Казусът вече наподобява турски сериал, в който някой се опитва да изкара Община Пловдив лошия герой. Но ние винаги сме от добрите. В турските сериали много често си мислиш, че някой е лош, но изведнъж се оказва, че именно той държи ключа за разрешаване на проблема. Опитаха да ни натикат в ъгъла и да ни обявят за виновни. Времето за това е "много хубаво" - съвпада с подготовката ни за Европейска столица на културата през 2019 г, както и с промените в Закона за културното наследство. Между първо и второ четене в парламента знайни и незнайни експерти започнаха да налагат мнението си, че "общините нямат капацитет да опазват културното наследство и промени в закона не бива да се правят", декларира Тотев.

Според него НИНКН (Националният институт за недвижимо културно наследство) е в "разкрачено положение" и давал различни становища в зависимост от моментната конюнктура и това е постояннапрактика. Много кметове страдат от това "разкрачено положение", но предпочитат да си мълчат, тъй като всеки отива после да съгласува проекти с НИНКН. Никой не иска да има враг в лицето на института, който често бави разрешенията и то с години. За разширяването на пешеходната зона се наложи да чакаме 18 месеца. За едно нищо и никакво разрешително за сервиране в арт квартал "Капана" пък може да чакаш и 3 години и пак да не го получиш", твърди още кметът на Пловдив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони