Доброволци превръщат голи поляни в медоносни градини в Павликенско

Доброволци превръщат голите поляни на павликенското село Патреш в медоносни градини.Акцията е насрочена за 19 март и е организирана по случай Световния ден на гората-21 март. Инициативата е на ръководството на Народно читалище "Просвета 1898" в Патреш, които събира местни жители, ученици от клуб "Приятели на книгата" и доброволци, за да превърнат терените в двете крайни махали на селото в красиви градини, които да осигуряват и паша на пчелите.

Специално избрани за засаждане са медоносни и ароматни дървета - основно дребнолистна и сребролистна липа, акация. Ще бъдат засадени и фиданки еводия, което е по-известно като "дървото на пчеларя". Дръвчетата са осигурени с подкрепата на кметството на Патреш, пчеларите в селото и TimeHeroes Микрофонд.

"В крайните квартали на селото няма оформени градини и почти никакви дървета, а след разговори с пчеларите е установено също, че пашата на пчелите при цъфтежа на акациите е слаба, а липова паша изобщо няма. Засаждането на медоносни дръвчета е решение и на двата проблема", казват организаторите от читалището.

Село Патреш е на 7 км от Павликени и на 38 км от Велико Търново. Преди акцията ще бъде проведен инструктаж от агроном.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони