„Лудогорец“ продължава в Европа и напролет!

Дневен хороскоп на Алена за петък, 13.12.2019

На 13 декември 2019 да почерпят

Външният министър на Македония: Езикът ни има свое историческо развитие и е признат от лингвистите

НСО за блъснатото дете: При вина на служителя ни ще бъдат предприети всички законови мерки

Румен Радев: От върховенството на закона зависи българите да вярват в държавата си

Цвета Караянчева събра бившите председатели на парламента в навечерието на Коледа

Започна рекултивиране на сметището на Пазарджик

„Канал Истанбул” ще бъде решен на търг Трасето между Черно и Мраморно море ще е 45 км

Автомобил на НСО е ударил 14-годишно дете

Вицепрезидентът: Възможност за достоен живот дължим на хората с увреждания

Американският Сенат прие с единодушие резолюция, признаваща арменския геноцид

Стачка спира междуградските автобуси

Пентагонът с бюджет за 738 млрд. долара

“Матрицата 4” с премиерна дата Участва и Нийл Патрик Харис

РИОСВ отказа разширено производство на „Монтюпе“ в Русе

Заводът на „Монтюпе“ в Русе.

Районната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Русе прекрати процедурата за разширяване на производството на „Монтюпе“ ЕООД. Това сочи решение на екоинспекцията в публичния регистър по инвестиционното предложение на дружеството „за реконструкция, модернизация, нови спомагателни дейности и увеличаване на капацитета на завод за производство на автомобилни компоненти от алуминиева сплав“ в индустриалния парк на крайдунавския град.

Решението може да се обжалва пред Административния съд в крайдунавския град или пред министъра на околната среда и водите Ивелина Василева. От РИОСВ мотивират отказа си с три поредни доклада за оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/. Екоексперти са категорични, че увеличеното производство в бъдеще застрашава живота на хората и района.

„Монтюпе“ внася инвестиционното си предложение още през ноември 2013 г., когато е открита процедура за ОВОС. Миналата пролет екоинспекцията го отхвърля заради 8 пропуска, включително липсващ план за аспирационна система и мерки за контрол на отпадните води. Няма и достоверни изводи за влиянието на производството върху качеството на въздуха.

Последният преработен доклад на „Монтюпе“ е от миналия октомври след комплексна проверка с 27 предписания. Сред тях се и становище на Регионалната здравна инспекция, че няма ясни данни и прогнози за здравния риск на работещите в завода.

В края на м.г. Административният съд /АС/ в Русе отхвърли като неоснователна жалбата на „Монтюпе“ срещу заповедта на РИОСВ, с която беше спряна производствена инсталация за каруселно леене на алуминий в завода за авточасти. Принудителната административна мярка от 23 септември м.г. остава в сила, докато дружеството не приведе дейността си според изискванията на издаденото му комплексно разрешително.

Решението се обжалва пред Върховния касационен съд /ВАС/, който трябва да се произнесе по казуса през 2017 г. Висшите магистрати позволиха пломбираното хале да работи, докато се реши статутът му.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.