Шумен търси стопанин на развлекателен комплекс

Община Шумен ще търси по-добър стопанин за "Фабулис"

Община Шумен ще търси нов и добър стопанин за свой спортно-развлекателен комплекс, който съчетава боулинг, фитнес, дискотека и е нужен на града. Парадоксално лъскавият "Фабулис" беше открит през 2007 г., през 2010 г. затвори след развалена концесия с фирмата създател, след две години го нае друга, но до ден днешен не работи. Сградата се руши, по барплотовете стоят отворени бутилки, въргалят се чаши и мръсни чинии. Това стана ясно на изнесена пресконференция във вторник в призрачния комплекс със спряно електричество, но все пак под охрана.

Кметът Любомир Христов бе категоричен, че ще има нов търг за комплекса, при ясни правила и контрол. "А не както досега да се остави една година и после да се види, че нищо не е направено", коментира градоначалникът стореното от предшествениците си. Комисия е направила оглед след като в края на миналата седмица е получила собствеността си от фирма "Ексит"ООД и е констатирана нарушена хидроизолация на покрива, разбита асансьорна клетка, улягане на южните фасади, деформации на носещи стени, липсващи декоративни пана на окачените тавани, нарушени подови настилки. Като цяло обаче, сградата не е компрометирана и може да се възстанови, каза зам.-кметът по строителство инж.Боян Тодоров.

За разрушения Летен театър на гърба на "Фабулис" обаче, общината ще кандидатства по Оперативна програма "Региони в растеж". Започва бързо препроектиране, защото проект, готвен от предходния кметски екип се оказва негоден за ползване. До 2018 г. Шумен може отново да има Летен театър, каза градоначалникът Христов. На първо време с помощта на Гарнизона общината ще огради опасните руини и ще ограничи достъпа на хора.

Още няколко необитаеми сгради в Шумен са в окаяно състояние и сред тях са бившата Работническа болница, Пето основно училище, две възрожденските къщи. Общината ще ремонтира покривите им, за да ги съхрани, а после ще търси купувачи на някои от тях.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони