Дневен хороскоп на Алена за събота, 23.11.2019

На 23 ноември 2019 да почерпят

Сръбски министър: Не сме като България, сами избираме приятелите си

Разследват смърт на служител на енергото върху електрически стълб

Мария Габриел: Постът заместник-председател в ЕНП дава възможности и влияние

Глобална епидемия от обездвижване сред децата

Спешен медик е уволнен в Габрово заради пациентка, починала от масивен инфаркт

Вучич: Руснаците не ни дават нищо даром

ООН: Въздушните удари в Йемен са намалели рязко

Берлускони в болница, паднал на конгреса на ЕНП в Загреб

Учител предотврати масова стрелба в сръбско школо

Ваксините за грип свършиха Няма нито една доза в аптечната мрежа, няма да има и нови доставки

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Българска фирма измами Енрике Иглесиас, турнето му е отменено

Четири часа остана блокиран пътят София-Варна след тежката катастрофа

Брюксел: България спешно да приеме Антикорупционния закон

България трябва да приеме спешно нов антикорупционен закон. Това е една от препоръките на правителствата на страните от Европейския съюз, които дадоха своята оценка за януарските доклади на България и Румъния, изготвени от Еврокомисията, предаде БНР.

„България трябва да премахне съмненията за политическо влияние върху съдебната система“, смятат министрите. Говори се също за „спешно ускоряване“ на законодателната дейност. Освен това се препоръчва страната ни да консолидира и подсили политическата си решимост за постигане на осезаем напредък в правосъдните реформи, включително чрез независим анализ на прокуратурата и гарантиране независимостта на ВСС.

В сравнение с България пък, Румъния беше доста положително оценена. ЕК заявява в доклада, че съседката ни е на път да изпълни целите на европейския механизъм за стабилни и необратими реформи за борба с корупцията. Оценките са на правителствата на страните от Европейския съюз за януарските доклади на България и Румъния, изготвени от Еврокомисията.

Значимият напредък на Румъния, особено действията на съдебните органи, довели до впечатляващи резултати срещу корупцията по високите етажи на властта, бяха приветствани от Съветът по общи въпроси. Ако властите в Букурещ съсредоточат усилията си за прилагане на оставащите препоръки в последния доклад на Еврокомисията, те ще си отворят пътя към покриване на всички критерии на механизма „в близко бъдеще“, пише още в заключенията на Съвета.

Жан-Клод Юнкер, председател на ЕК, наскоро заяви, че България и Румъния не са обвързани и заради резултатите мониторингът над румънците може да спре. Именно докладите де превърнаха в основна пречка за членството на София и Букурещ в Шенгенвското пространство заради ветото на Холандия.

Процесът по механизма за наблюдение дава добри резултати в България и Румъния, заяви пред БНР заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс след заседанието на Съвета по общи въпроси в Брюксел.

„Току-що казах на министрите, че постигнахме забележителен успех и по двата въпроса. Това може да послужи като пример и в други области за подобряване на държавната администрация и върховенството на закона. Ето защо смятам, че процесът дава добри резултати в двете държави“, каза още той.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.