Отварят отново стотици допинг проби от Лондон 2012

Стотици допинг проби на спортисти от последната олимпиада Лондон 2012 ще бъдат отворени повторно, но изследвани с нов метод, обяви медицинският директор на Международния олимпийски комитет (МОК) Ричърд Баджет.

Резултатите трябва да са готови преди игрите Рио 2016, които са от 5 до 21 август.

„Ще бъдат анализирани пробите на онези спортисти, които претендират за успешно представяне в Бразилия - допълни Баджет. - Особено внимание ще отделим на състезателите от Русия, Кения и Етиопия, защото там има проблем с допинга.”

Медицинският директор на МОК разкри, че не всички тестове на призьорите от Лондон ще бъдат проверени. Но всичките 5000 проби отпреди 4 г. ще бъдат запазени поне 10 г., за да бъдат изследвани с нови методи в бъдеще.

Той допълни, че в момента върви финализиране на тестовете на онези спортисти от игрите в Пекин през 2008-а, които претендират да участват в Рио 2016. И до седмици ще бъдат обявени резултатите.

Същевременно италиански прокурор обяви, че поне 20-ина топ тенисисти са заподозрени в уговорени мачове. Сред тях са двама играчи от топ 20 на света. Имената им обаче не се споменават.

Роберто ди Мартино прави разкритието на базата на 2-годишно разследване. Информацията е събирана от комарджии, с които са контактували тенисистите, подслушани телефонни разговори и интернет кореспонденция.

Ди Мартино обяви, че разполага и с доказателства за уговорени поне 30 мача от „Уимбълдън” и „Ролан Гарос”.

„Най-интересното е, че не става въпрос за така наречените „второстепенни“ тенисисти, а за играчи от голяма величина - заяви прокурорът пред Би Би Си. - Със сигурност, ако тези състезатели бяха италианци, поне щяха да бъдат разпитани.“

И призова Етичната комисия към Международната федерация да започне мащабно разследване.

Досега двама италиански тенисисти бяха наказани ефективно за участие в черно тото - Потито Стараче и Даниел Брачали, които, освен че бяха наказани със спиране на състезателни права, бяха и глобени с по 50 000 евро.

Русия поиска анализ на резултатите от мелдония

Руският спортен министър Виталий Мутко поиска от Световната антидопингова агенция (ВАДА) да предостави научен анализ за вредността на мелдония, който е в списъка на забранените стимуланти от 2016 г. С този препарат бе уличена бившата № 1 в тениса Мария Шарапова. Той повишава издръжливостта при физически натоварвания и стрес. „Това не е политическа атака”, обявиха от ВАДА по адрес на Русия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт