Работохолизмът води до сърдечни проблеми

Продължителната работа в офиса може да доведе до сърдечни проблеми, сочат последни проучвания по темата, цитирани от StatesChronicle.

Проучването е проведено от учени от Тексаския университет. 1900 участници били наблюдавани в експеримента, които прекалявали с професионалните си ангажименти. Няколко години отнели на учените да го довършат.

Резултатите показват, че 43 на 100 от участниците имат здравословни проблеми, свързани най- вече със сърцето, като ангина пекторис, коронарна болест на сърцето, сърдечна недостатъчност, инфаркт, инсулт и високо кръвно налягане.

Сред служителите, работещи на пълен работен ден, рискът нараства с 1% за всеки допълнителен час работа седмично за период от 10 и повече години. Започвайки от 46 часа седмично, допълнителните часове работа увеличават още повече риска от сърдечни болести. В сравнение със средно 45 часа работа седмично за период от 10 и повече години рискът от сърдечни болести е с 16% по-голям за онези, които работят 55 часа седмично, и с 35 на сто по-висок за работещите 60 часа седмично.

Работохолизмът им се дължи на различни причини. Някои от тях работят на повече от едно място с цел да изкарат повече пари. Други прекарват повече часове в работа, за да получат бонуси. А трети не могат да довършат служебните си ангажименти, което ги кара да останат извънредно с офиса. Доста от тях продължават работата си от дома.

Проучването не визира служители, които са с непълно работно време, тъй като те не надвишават лимита от часове, прекарани в работа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл