Изправят на съд ало измамник, ужилил две баби със 7000 лв

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 30-годишен мъж, измамил две възрастни жени по схемата „пари за климатици“. Обвинението срещу Хюсеин М. е за това, че в периода от 16 – 22 октомври миналата година в Търговище и Велико Търново въвел потърпевшите в заблуждение, че трябва да предадат на служител от магазин за климатици парична сума като капаро за закупуване на климатици, с което им причинил имотна вреда в общ размер на 7000 лева.

Първата измама била извършена на 16 октомври 2015 г. в Търговище, където мошеникът ужилил баба с 3000 лв. Шест дни по-късно завлякъл старица от болярския град с 4000 лв.

През септември на 2015 г. Хюсеин пуснал обява за продажба на лекия си автомобил. След известно време, му се обадило неустановено по делото лице, представило се като „Николай Василев“, който чрез „телефонни измами“ решил да набави парични средства. Двамата се уговорили, мнимият Николай да се обажда на произволно избрани стационарни номера на възрастни хора, на които да се представя за техен близък. Пред жертвите тоя твърдял, че е закупил климатици, но не му стигали парите да ги заплати и искал да заеме спешно сума пари, за да ги капарира в магазин за бяла техника. След това преправял гласа си, за да се представи за служител в магазин, заявявайки на пострадалия, че за да бъдат освободени е необходимо да се даде спешно определена сума. Обвиняемия, получавал конкретни указания по телефона да отиде до различни населени места от където да вземе пачките.

Пред измамените Хюсеин поддържал заблудата като се представял за „касиер“ или „работник“ изпратен да вземе парите. Според уговорката от получените суми удържал за себе си 150 лв. като възнаграждение и освен това прибирал и част от средствата за пътни разходи. Остатъкът транспортирал до Русе на посочени от неустановен по делото лице тайни места.

В кратък срок, след разкриване на престъплението, прокуратурата е приключила досъдебното производство и е предала извършителя на съд.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от Районен съд Велико Търново.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право