Ефикасни начини да заместим кофеина

Продължителната работа в офиса ни изморява. В комбинация с други фактори като недоспиване, пролетна умора или пък смяната на климата, се чувстваме още по- изтощени. Вследствие на това компенсираме с кафе или други напитки, съдържащи кофеин. Вместо да ни разсъни обаче, кафето в големи дози може да ни направи по- нервни, както и да попречи на вечерния ни сън. Ето защо Business Insider ни предлага няколко алтернативни решения на кофеина:

Пийте много вода. Дехидратацията е една от честите причини за умора. Не бива да забравяме, че 60% от човешкото тяло е изградено от вода. Ако не приемаме достатъчно вода през деня, можем да почувстваме объркване, сърцебиене и прималяване, отпадане, дори припадъци, отбелязва American Chemical Society.

Дремнете следобед. Изследване от 2008 г. твърди, че краткият сън следобед работи по-добре за ободряване и засилване на мозъка, от дългото спане нощем, съчетано с кафе сутрин. Доказано е, че спането между 5 и 25 минути 6-7 часа преди човек обичайно да си легне през нощта, е изключително работещ начин за презареждане. Затова ако имате гъвкаво работно време или нямате ангажименти в следобедните часове, не се лишавайте от кратка дрямка.

Избягвайте тежка храна. След обилен обяд организмът ни се нуждае от повече енергия, за да преработи храната. Поради това учени съветват да хапваме по- леки и свежи храни като варени яйца със салата с моркови, хумус и авокадо. Храни като спанака, боба и лещата са много полезни, защото съдържат желязо, а дефицита на желязо е честа причина за чувството за умора. Най-добър вариант е съчетаването на храни, богати на желязо, с такива със съдържание на витамин C, за по-бързо абсорбиране на желязото.

Гледайте клипчета със сладки животни. Колкото и невероятно да звучи, то покачва енергийните нива, увеличава усещането, че се чувстваме добре, създава положителни емоции и намалява негативните чувства. Изследване, публикувано през юни 2015 г., проведено сред 7000 участници, които харесвали клипчетата с котки, е показало, че гледането на такива клипове в интернет им се отразява много добре, разказва LiveScience.

Разходете се навън. Вместо да изпиете още едно кафе или залъжете организма си с нещо сладко, излезте навън. В първите два случая ще се почувствате бодри за кратко, докато свежият въздух и слънчевите лъчи ще ви заредят за по- дълъг период. Проучване посочва, че излагането на синя светлина - вид светлина в зрителния спектър, който може да произлиза от естествения източник - слънцето, или от изкуствени източници, като екраните на телевизори, лаптопи, смартфони и LED осветлението, незабавно действа пробуждащо. За да имате пълноценен сън, се препоръчва да се избягва използването на смартфоните и компютрите непосредствено преди лягане. 

Дишайте дълбоко. Това е една изпитана дзен практика, която стимулира навлизането на кислород в тялото, вследствие на което ще увеличи енергийните ви нива и ще ви успокои. 

Послушайте музика. Според изследване от 2011г.,  когато хората слушат 15-ина минути музика, която много им харесва,  мозъкът им се изпълва с допамин - хормонът за удоволствието и възнаграждаването. Любимите ни песни, освен това, активизират и други химикали, които отговарят за това да се чувстваме добре - окситоцина и серотонина. 

Подъвчете дъвка. Дъвчейки дъвка, поддържаме ума си активен. Увеличаването на циркулация на кръв към определени мозъчни зони също може да ни пробуди. 

Потренирайте. Колкото и невъзможно да ни изглежда в някои случаи на умора, ако се доверим на спортистите, движението ни тонизира. Всяка активност ще допринесе положително на тялото ви- дори да потанцувате малко или да направите бърза разходка. 

Оставете очите ви на почиват. За съжаление, вече милиони хора по света страдат от т. нар. синдром на компютърното зрение - раздразнение и изсушаване на очите, очно напрежение, замъглено или двойно виждане, главоболие, болки в раменете и врата. Може да намалите рисковете от увреждане на очите, като отместите поглед от екрана пред вас, намалите яркостта му, подобрите монитора си с LCD, ако не ползвате такъв, мигайте по-често дори да е умишлено и странно, коригирате позата си на бюрото, гледате в далечно разположен обект по 20 минути след продължителна работа. Напаравете го, очите ще ви трябват и след десетилетия, а нови форми на умора се явяват в съвременните общества. Тази умора също не се лекува с незабавното приемане на поредна доза кофеин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл