Правят ски зона в Добринище по италиански модел

България ще ползва опита на Италия за модернизацията на ски зоната в Добринище. Това заяви за „Труд” кметът на Банско Георги Икономов, който представи курорта пред Комитета на регионите в Брюксел.

Презентацията е по покана на зам.-председателя на групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата, Мария Габриел.

Евродепутатът от Италия Херберт Дорфман е поел ангажимент да организира среща с кметове на градове в Италия. Ще ползваме техния опит, за да видим как се случват нещата там, подчерта Икономов.

„Евродепутати от различни държави останаха възхитени от Банско. Те не очакваха, че има такова чудесно място в сърцето на Европа, което става за целогодишен туризъм и инвестиции”, допълни Икономов.

Курортът беше представен с атрактивни клипове, заснети с дрон, които разкриват Банско и околностите като район, в който годишните времена не са просто сезони. Бързи писти, знаменито гостоприемство, богат културен афиш през цялата година.

След срещата гостите опитаха и традиционните бански мезета и баница.

Самодейци пък пресъздадоха спецификата на фолклора в Банско чрез специално подготвена за събитието програма.

„Представянето на Банско в Комитета на регионите дава възможност за сближаване и задълбочаване на контактите с други европейски региони, за споделяне на добри практики, за търсене на решения на общите предизвикателства пред европейските планински райони. Още повече, че нашият град има какво да покаже пред европейските си приятели. Нашата култура, история, кухня и бит имат своето запазено място сред европейското семейство”, заяви кметът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес